Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför Stephan Redman, ordförande Sveriges skolledare Jönköping, är kritisk till att rektorn får sluta. Foto: SVT

Utbildningsförvaltningens beslut i Jönköping att avsluta rektorns anställning får kritik

Uppdaterad
Publicerad

Utbildningsförvaltningens beslut att avsluta en rektors anställning på en av de skolor som figurerat i polisanmälningarna om sexuellt ofredande av lärare mot elev, får kritik. Personal på rektorns skola är kritiska och Sveriges skolledarförbund hade velat se en annan lösning.

Under måndagskvällen meddelade utbildningsförvaltningen i Jönköpings kommun att de gjort en överenskommelse med rektorn om att avsluta hens tjänst mot tolv månadslöner. Idag kommer kritik från både fackförbundet Sveriges skolledare i Jönköping och lärare på den aktuella skolan.

– Vi hade gärna sett en annan framåtsyftande lösning där alla parter hade kunnat lära av det här och där rektorn hade varit kvar, säger Stephan Redman, ordförande Sveriges skolledare i Jönköping.

I klippet: Hör vilken lösning Sveriges skolledare i Jönköping hade velat se för rektorn som nu fått sluta.

Personalen kritisk mot utbildningsförvaltningen

Personal på den aktuella skolan skriver i ett brev till SVT att utifrån den information de fått om situationen ”verkar den hanterats mycket bristfälligt av förvaltningen”.

De är också tydliga med sin åsikt om rektorn och skriver: ”Vårt förtroende för vår rektor är fortsatt mycket starkt” och att hen inte längre är kvar som rektor ”är mycket beklagligt för elever och personal och hen är saknad av många”.

– Det kan ju vara så att det här skapar oro och frågor men jag vill inte värdera det utan konstaterar att vi har gjort en överenskommelse med rektorn, säger Göran Isberg, utbildningsdirektör Jönköpings kommun.

Borde stöttat rektorn

Personalen på skolan menar att förvaltningen inte stått bakom sin rektor i den här processen:

”De skriverier som cirkulerar på sociala media gällande rådande situation är förtal och enbart baserat på rykten eller okunskap. Vi hade önskat att vår verksamhetschef för grundskolan visat sitt stöd för vår rektor genom att dementera dessa rykten samt förekomma med korrekt information.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.