En patient ligger i en tandläkarstol för undersökning, omgiven av tandvårdsutrustning i ett ljust behandlingsrum. En tandhygienist sitter bredvid.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tandhygienisten Anna Magnusson berättar om vilka tänder du ska titta på och vad du ska leta efter för att upptäcka frätskador. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Tandhygienisten i Jönköping om frätskador: Då ska du inte borsta tänderna

Publicerad

Frätskador på tänderna bland unga ökar, det märks på tandläkarmottagningen på Råslätt i Jönköping. Anledningen är att många äter mer sura livsmedel.

– Det du stoppar i munnen och hur ofta är den absolut största orsaken, säger tandhygienisten Anna Magnusson.

Fler barn och unga drabbas av övervikt, diabetes typ 2 och frätskador på tänderna. Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten har nyligen tagit fram förslag för hur samhället kan göra det enklare för barn att äta hälsosamt.

Orsaken är försämrade matvanor, bland annat stora mängder rött kött, charkprodukter, godis och snacks.

Ett av förslagen handlar om att begränsa marknadsföringen av ohälsosamma livsmedel på framför allt sociala medier.

Unnar oss för ofta

Tandhygienisten och klinikchefen Anna Magnusson, på Råslätt i Jönköping, ser ofta att många har en dryck med sig som de går och smuttar på. Hon ser också hur frätskador har blivit allt vanligare på personer i åldern 18-25 de senaste åren.

– Hade vi haft en god kosthållning på vardagarna och unnat oss lite då, så tror inte jag det hade varit några problem, säger hon.

I videon ovan hör du hennes tips om hur frätskador kan undvikas.

Symtom på frätskador på tänderna

Tänder som påverkats av syror och frätts ner kan inte läka av sig självt, utan får lagas av tandläkare. Nedan finns exempel på vanliga symtom att ha koll på:

  • Man känner ilningar eller kan få ont med tiden.
  • Formen på tanden ändras. Kindtänderna får gropar och framtänderna får en slätare yta.
  • Färgen på tanden blir mörkare och gulnar.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.