Tekniker på plats vid kollapsade vindkraftverket utanför Tranås

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortfarande inte känt vad som orsakat att ett tolv ton tungt rotorblad lossnat på ett vindkraftverk strax söder om Tranås. Under tisdagen är tekniker från bolaget som sköter driften på plats för att undersöka vindkraftverket.

– Det är väldigt ovanligt att sådant händer. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Håkan Wribe som är servicetekniker på Eno energy.

Han vill inte spekulera i vad som orsakat att det väldiga rotorbladet lossnat, utan säger att det nu måste undersökas noggrant innan man med säkerhet vet.

Olyckan ska utredas

Två gånger per år sker besiktning av bolagets vindkraftverk, och Håkan Wribe tycker inte att man brustit med underhållet.

Företaget kommer nu att göra en intern utredning för att ta reda på vad som orsakat haveriet. I väntan på den stoppas nu två andra vindkraftverk i närheten.

Det var under måndagskvällen som räddningstjänsten larmades om att rotorbladet till det sex år gamla vindkraftverket lossnat och fallit av. Vindkraftverket är cirka hundra meter högt och ingen person kom till skada vid haveriet.

När SVT är på plats under tisdagsförmiddagen har ett större område kring vindkraftverket spärrats av. När haveriorsaken kan fastställas är inte känt.

”De ska hålla uppemot 30 år”

Branschorganisationen Svensk vindenergi säger till SVT Nyheter Jönköping att den här typen av olyckor är ovanliga. Sedan 2015 då ett vindkraftverk föll till marken i Lemnhult i Vetlanda kommun har tolv liknande olyckor skett i Sverige.

– Att fler olyckor skett under senare år har sin naturliga förklaring i att det nu finns mycket mer vindkraft i drift, säger Tomas Hallberg, ansvarig för bland annat tillståndsfrågor på Svensk vindenergi. 

Totalt finns ungefär 4800 vindkraftverk i Sverige. 

Vad tänker du om att det här ändå sker?

– Det är inte alls bra. Man måste ha koll och underhålla maskinerna. De ska hålla i 25-30 år, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.