En delad bild som visar två scener. Vänster sektion visar en person med ryggsäck som går i skogen, omgiven av suddiga träd i bakgrunden. Höger sektion visar en person i inomhusmiljö, klädd i en grå tröja med en färgglad halsduk, som står med händerna ihop och tittar mot kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör KBT-terapeuten om hur ensamhet kan påverka vår hälsa – och hur du kan bryta den – i videoklippet. Foto: TT, SVT

Terapeuten: Därför hotar ensamhet vår hälsa

Publicerad

Ofrivillig ensamhet beskrivs som ett hot mot vår hälsa. Men vad händer i kroppen när känslan av ensamhet drabbar oss? Och hur kan man bryta den?

Hör när Yvonne Eriksson, KBT-terapeut i Jönköping ger sina råd i videoklippet.

– Vårat värde speglas ihop med andra människor och om jag är ensam har jag ingen att spegla mig i, säger Yvonne Eriksson, KBT-terapeut och specialistsjuksköterska i psykiatri i Jönköping.

Ökat söktryck

I sitt jobb som KBT-terapeut möter Yvonne Eriksson som också är specialistsjuksköterska i psykiatri allt fler unga vuxna som besväras av ofrivillig ensamhet. Hon säger att en förklaring kan vara att unga idag vågar söka sig till vården för att få hjälp.

Unga och ensamhet

Det handlar om personer som är nedstämda, har ångest, lider av stress och som har tappat sin självkänsla och inte lyckas hitta ett sammanhang. Och de känner ofta skam över sin känsla.

I klippet ger hon sina bästa råd om hur man kan bryta ensamheten i sin vardag

Bryt ensamheten med EASE-modellen:

Den amerikanske socialpsykologen John T. Cacioppo har tagit fram en handlingsplan för hur en individ kan göra för att bryta sin ensamhet kallad EASE.

Modellen används bland annat av vårdcentralen Bra liv i Jönköping.

E: Extend yourself: Ta första steget till kontakt genom att hälsa, småprata och ha ögonkontakt med andra människor.

A: Action plan: Fundera ut sammanhang där du kan träffa likasinnade och sök dig till dem, exempelvis en kör eller förening.

S: Selection: Välj vilka du vill bli vän med och investera i detta fåtal.

E: Expect the best: Utgå från att människor omkring dig vill dig väl.

Källa: Karolinska institutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Unga och ensamhet

Mer i ämnet