– När jag började för sex månader sedan pratade jag ingen svenska men nu kan jag både prata och förstå lite. Det här har varit bra för mig, säger hon.
Hon är utbildad inredningsarkitekt och kom till Sverige för cirka ett år sedan. Hon säger att projektet framför allt gjort henne bättre på det svenska språket.
Integreras genom att visa sina styrkor
På Vandalorum i Värnamo pågår just nu utställningen ”Textil integration” som visar upp textila hantverk så som bland annat möbler och kläder.
Hiba Zitouny och grafiska designen Noor Shehadeh Agha från Syrien visar med stolthet upp några av de kreationer som de bland annat ligger bakom.
Lång erfarenhet
Textil Integration är ett projekt som började under hösten 2016. Det drivs av Röda Korset i Borås och Jönköping och syftar till att integrera nyanlända och etablerade svenskar inom textilbranschen.
Många av deltagarna har uppemot 30 års erfarenhet inom modebranschen eller textil tillverkning. Noor Shehadeh Agha jobbade tidigare i sin pappas trikåfabrik i Syrien.
Han berättar att han varit i Sverige i ungefär 1 år och 7 månader. Han hoppas att projektet ska öppna nya dörrar arbetsmässigt.
Vill visa upp kunskap och potential
– Vi vill visa upp en samlad kunskap. Tanken är att lära av varandra både socialt, språkligt och textilt, men också ta del av varandras kontakter och hjälpa varandra ut i arbetslivet, säger projektledaren Matilda Maroti.
Textil Integration är ett projekt som började under hösten 2016. Det drivs av Röda Korset i Borås och Jönköping och syftar till att integrera nyanlända och etablerade svenskar inom textilbranschen. Tygerna som använts är spilltyger och felproducerade varor som annars bara hade slängts.
Redan sett resultat
Enligt Matilda Maroti har redan flera av deltagarna fått förfrågningar från arbetsgivare inom branschen som efterfrågar personal med den här typen av textil kompetens. Hon säger att hon är imponerad över det deltagarna har presterat på den korta tid som projektet varit igång.
– Jag blir jättestolt. Att vi har kunnat samlas tillsammans och skapa det här har varit fantastiskt.
Totalt 35 textila hantverkare från sju olika länder har medverkat i projektet och bland annat samarbetat med möbelproducenter som Stolab i Smålandsstenar, Bruno Mathsson i Värnamo och Recticel i Gislaved.
Utställningen pågår fram till i slutet av maj. Redan innan utställningen öppnade i Värnamo förra helgen har projektledaren fått förfrågningar från andra håll i Sverige om att visa upp kreationerna.
– Det är fantastiskt roligt, konstaterar Matilda Maroti.
Tanken är att produkterna ska säljas efter utställningarna. För pengarna väntas gruppen göra en gemensam studieresa.
– Då ska vi åka ut till potentiella arbetsgivare för att öka chanserna till arbete, säger Matilda Maroti.