Den åtalade mannen hade närmare ett kilo sprängmedel samt sprängkapsel och stubin i sin bil. Foto: Polisens förundersökning.

Tidigare medlem i mc-gäng placerade ut sprängladdning

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare medlem i ett mc-gäng placerade i november i fjol ut en sprängladdning i Hillerstorp. Nu åtalas mannen för bland annat förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse.

Enligt åtalet har mannen transporterat en fullt fungerande sprängladdning bestående av ungefär ett kilo dynamitsprängämne, sprängkapsel och stubin till en plats i Hillerstorp och placerat den vid ett elskåp.

Polisen hade spaning på mannen under den här perioden, och det var då man såg honom placera ut laddningen.

Uppger att han lever under hot

Enligt åtalet ska syftet med sprängladdningen ha varit att användas i en konflikt med personer i den mc-gruppering som mannen tidigare själv tillhört. Åklagaren menar att mannen har förberett en explosion som skulle inneburit fara för andra människors liv och hälsa, samt hade kunnat orsaka stora skador på egendom. Även själva transporten anses ha varit en risk för andra människor.

Mannen själv förnekar brott, och har i polisförhör sagt att han blev ombedd att hämta ett paket och flytta det. När han skulle göra det greps han av polis. Han uppgav i förhöret att lämnat en tidigare kriminell livsstil men att han lever under hot och inte vågade berätta mer om detaljer kring hotbilden mot honom.

Själv utsatt för liknande brottslighet

I veckan åtalades en man och en kvinna med kopplingar till det kriminella mc-gänget för att ha varit på väg att placera en sprängladdning hemma hos den tidigare gängmedlemmen.

Tidigare hade någon tänt eld på mannens bil och polisen fick indikationer på att konflikten mellan mc-gänget och den tidigare medlemmen var på väg att trappas upp. Mannen och kvinna greps och åtalades tidigare i veckan för försök till allmänfarlig ödeläggelse och hantering och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.