Åklagare Adam Rullman har efter Anders Erikssons utlåtande begärt in ett yttrande från en tredje part – Rättsliga rådet, ett oberoende organ under Socialstyrelsen som på begäran kan yttra sig i bland annat rättsmedicinska frågor.
– Det viktigaste i detta är att man aldrig rusar åstad som åklagare, utan lugnt och sansat betänker vad det får för konsekvenser, säger Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare och nu ordförande för Brottsofferjouren.
Förhålla sig till bevisen
Sven-Erik Alhem framhåller att åklagaren måste förhålla sig till all bevisning som dyker upp, även sådant som är till fördel för de misstänkta.
– Åklagarens uppgift är inte att till varje pris sätta dit någon, utan att objektivt förhålla sig till att komma så nära sanningen som möjligt.
Utöver utlåtandet från Rättsliga rådet kan åklagaren även komma att överväga ytterligare utredningsinsatser, som nya förhör eller tekniska kompletteringar, säger Alhem. Men utlåtandet från Rättsliga rådet kommer bli avgörande för prövningen i hovrätten.
– Åklagaren får analysera noga vad det innebär och ta ställning till vad det får för följdverkningar exempelvis vad gäller utformningen av åtalet.
I teorin skulle åklagaren kunna välja att yrka på att kvinnorna döms exempelvis för vållande till annans död i stället för mord.
– Man får ju inte lov att föra talan om ett brott om man inte på objektiva grunder kan emotse en fällande dom.
Svårt att döma för mord
Advokat Hanna Lindblom som följer fallet säger till P4 Jönköping att det kan bli svårt att döma kvinnorna för mord efter Erikssons utlåtande.
– Det är ett enormt kvitto på det som 20-åringens försvarare har sagt hela tiden, säger hon.
Hanna Lindblom säger att Rättsliga rådets yttrande skulle kunna bli som en form av utslagsröst i målet, när det nu finns två motstridiga utlåtanden.
– Det här kommer bli juridik på hög nivå och det här kommer bli väldigt, väldigt spännande att följa.