Foto: SVT

Tjugo män fastnade i polisens sexköpsrazzia

Uppdaterad
Publicerad

Under två månader har polisen haft en riktad insats mot människohandel och sexköp i Jönköping. 20 personer har ertappats med att köpa sex och en person är misstänkt för koppleri.

– Det är en person som har hyrt ut en lägenhet till en person som sålt sex, säger Marcus Anefur, gruppchef vid polisen i Jönköping.

Polisen har under ett par månaders tid i höst satsat extra resurser på att kartlägga prostitutionen och människohandeln i Jönköpingsområdet. Under insatsen har tjugo män ertappats med att köpa sex.

– Det finns en hel del som köper sex i Jönköping och kopplingen till organiserad brottslighet är hög. Prostitution är en del av den organiserade brottsligheten, säger Marcus Anefur.

Sexhandel i Jönköping

Många kvinnor från utlandet

Enligt honom är en stor del av kvinnorna som säljer sex i Jönköping från utlandet och befinner sig här under en tid. De ingår ofta i kopplerinätverk och i dessa nätverk är det andra personer som tjänar de stora pengarna på kvinnornas prostitution. I Sverige är det inte kriminellt att sälja sex, däremot är det olagligt att köpa. Koppleri är också olagligt, men det brottet kan vara svårt för polisen att klara upp.

– Vi behöver jobba mer långsiktigt och lägga mer energi på enskilda ärenden. Det behövs mer spaning för att kunna knyta en kopplare till det här brottet.

Stor aktivitet på nätforum

Marcus Anefur berättar att de sexköpare som de nu har kunnat rapportera är långt ifrån alla som köper sex i Jönköping. När de har en stor insats sprids detta på olika forum på nätet där sexsäljare och köpare finns.

– Då kan vi märka att det är tyst ett tag, men sedan kommer verksamheten igång igen och då fortsätter vi med vårt jobb, säger Marcus Anefur.

Vad tror du att den här typen av riktade insatser har för effekt?

– Effekten vi vill uppnå är att potentiella sexköpare ska känna att risken för att åka dit för detta brott i Jönköping är stor.

Hjälp till de prostituerade

De kvinnor som säljer sex kommer enligt Marcus Anefur ofta från socialt svåra omständigheter. De är också hårt påpassade av de personer som ligger bakom prostitutionsverksamheten.

– Många av de här kvinnorna vill ju ha vår hjälp och vi försöker i ett senare skede att slussa dem vidare till socialtjänsten och andra instanser som kan hjälpa dem, säger Marcus Anefur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexhandel i Jönköping

Mer i ämnet