Foto: SVT

Torkan: Bönderna tvingas nödslakta sina djur

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren startade varm och solig med knappt något regn alls, detta har inneburit foderbrist i hela landet. Nu går bönderna på knä och tvingas nödslakta sina djur för att de inte ska svälta. Men slakterierna har köer som sträcker sig till 2019.

I och med den varma starten på sommaren har ängarna torkat vilket leder till att djuren inte kan få någon mat. Anna-Karin Gustafsson som har en lammproduktion i Ydre, menar att läget är allvarligt just nu.

– Det är en jättestor kris just nu. Bönderna får skicka djuren till skogen för att lyckas hitta bete, de slår med lie i vägrenarna och man går med trimmer nära huset för att lyckas få ihop strån. Vi har inte sett detta problemet på 150 år, den gången slutade det med att folk emigrerade, Säger Anna-Karin.

För att undvika att djuren svälter och ekonomiska förluster behöver Anna-Karin slakta djuren. Problemet är att slakterierna inte har möjlighet att frysa köttet och måste därför slakta så mycket som butikerna beställer.

Detta leder i sin tur till att det blir långa köer för att kunna slakta vilket kan sluta med att Anna-Karin kan få vänta till 2019 med att få sina djur slaktade.

”Måste börja frysa köttet”

– Om slakterierna inte kan ta emot dem så måste vi skjuta djuren, bönderna kommer gå i konkurs och djuren svälta ihjäl. I och med att slakterierna inte fryser kött så kan vi inte göra något med djuren, så som det ser ut i dagsläget är att slakterierna bara kan slakta så länge matbutikerna beställer kött. Därför är det viktigt att de ska kunna frysa köttet så vi kan börja skicka djur till slakteriet, säger Anna-Karin

Hur mår du när det ser ut såhär?

– Jag är jättebekymrad och har svårt att sova. Man går runt och funderar hela tiden för att hitta lösningar men det är verkligen inte lätt. Regeringen måste in och göra något och det är nu. Djuren måste bort för här finns det ingen mat,säger Anna-Karin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.