Tre personer klädda står framför en vägg med kläder. På höger sida finns en displayhylla med en rad olika plagg, inklusive tröjor och skjortor, som är organiserade på ett prydligt sätt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många kunder kikar förbi elevernas butik i Tranås. I klippet berättar de vad som inte säljer så bra. Foto: SVT

Tranåseleverna driver egen butik – ”Får öva på riktigt”

Publicerad

Kläder, golfklubbor och skridskor – det är några av de grejer som eleverna på Holavedsgymnasiet i Tranås säljer i sin butik Second Sport.

– De får öva på riktigt, så de blir mer vana när de ska ut i arbetslivet, säger läraren Ida Karlsson Algemyhr.

Butiken Second Sport började som ett UF-företag för tio år sedan. Idag är det en verkstad där förstaårseleverna på försäljnings- och serviceprogrammet på Holavedsgymnasiet i Tranås får lära sig möta kunder.

Eleverna turas om att hålla torsdagsöppet och gör allt från att stå i kassan till att tömma skyltfönster och sköta marknadsföring. De säljer begagnade kläder och sportartiklar som de själva prissätter.

– Kunder kommer in och lämnar det de inte använder längre och som de vill ska leva vidare, säger eleven Anna Samuelsson.

Snabbmode blir skräckexempel

Inställningen till second hand har blivit bättre bland eleverna, tycker läraren Ida Karlsson Algemyhr.

På lektionerna pratar de ofta om hållbarhet och arbetsförhållanden, inte minst klädföretag inom fast fashion-industrin, där flera av eleverna köper sina kläder.

– De tänker nog mer på var de köper sina grejer, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.