Robert Gunnarsson vicerektor för utbildning på Jönköping University svarar på hur högskolan kan påverkas av AI-chattbotar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag vill att våra studenter ska kunna använda AI i sina framtida yrkesroller, säger Robert Gunnarsson, vicerektor på Jönköping University. Hör hur högskolan kan påverkas av AI-chattbotar i klippet. Foto: Ulrica Abrahamsson/SVT

Tre frågor om AI:s påverkan på Jönköping University

Uppdaterad
Publicerad

AI-chattboten ChatGPT kan skriva ihop uppsatser och svara på nästan alla frågor, vilket skulle kunna leda till mer fusk bland studenter. Men på Jönköping University vill man istället fokusera på fördelarna med AI.

Allmänt fusk och studenter som har kunnat köpa uppsatser av andra är inget nytt enligt högskolan i Jönköping. Det som är nytt är att ChatGPT är mer lättillgängligt för fler studenter och ett betydligt billigare sätt att fuska.

– På de längre uppsatserna är jag inte orolig för fusk, för då följer vi studenterna genom hela skrivprocessen, säger Robert Gunnarsson vicerektor för utbildning på högskolan i Jönköping.

Följer utvecklingen med AI

Några fall med fusk genom appen har avslöjats på andra lärosäten i Sverige under året. På högskolan i Jönköping följer de ansvariga nu utvecklingen, men har inte sett ett problem med fusk genom ChatGPT än.

– Det viktiga är inte att fokusera på hur de kan använda den för att fuska, utan hur vi kan använda den för att lära studenterna mer, säger Robert Gunnarsson.

I klippet hör du Robert Gunnarsson berätta om för- och nackdelar med ChatGPT för studenter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.