Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre stora evenemang arrangeras i Jönköpings län nästa helg. Hör arrangörerna berätta om säkerheten i videon. Foto: TT och SVT

Tre stora evenemang – så tänker arrangörerna efter höjda terrorhotnivån

Uppdaterad
Publicerad

Kommande helg anordnas maraton, prideparad och stadsfest, något som drar mycket folk till Jönköpings län. Med tanke på den höjda terrorhotnivån har arrangörerna fått tänka till inför evenemangen.

I torsdags höjde Säpo terrorhotnivån i Sverige från en trea till en fyra på en femgradig skala. Det innebär att myndigheterna gör bedömningen att det är hög sannolikhet att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat. Under nästa helg arrangeras tre stora arrangemang i Jönköpings län som väntas locka tusentals besökare. I Eksjö beräknar arrangören att över 20 000 personer kommer att besöka stadsfesten. 

– Vi har ett etablerat samarbete med polisen och vi har en insatsledare som jag står i direktkontakt med. Sen har vi en säkerhetsansvarig som varit med i många år, så vi känner oss väldigt trygga i det arbetet, säger Maria Stejdahl som är ordförande i föreningen Fiesta Eksjö.

Stora evenemang

I Jönköping arrangeras både maraton och prideparad på lördagen, något som också lockar tusentals besökare. 

– Vi har som alltid en bra och tät dialog med berörda myndigheter. Vi har även flera hundra funktionärer utmed hela banan och skulle det vara något så får vi reda på det, säger Tony Hatefnejad, arrangör Jönköping marathon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.