Trenden med ”svemester” håller i sig i Jönköping

Publicerad

Svenskar ”svemestrar” alltmer – alltså firar semestern hemma i Sverige. Men de utländska gästerna har inte riktigt hittat tillbaka och antalet turister beräknas vara färre än 2019.

Under pandemin upptäckte fler och fler svenskar att det går utmärkt att stanna kvar i Sverige under sommarsemestern. Nu är restriktionerna borttagna men trots det semestrar svenskarna gärna i hemlandet.

Nina Norss, som är destinationschef på First Camp Gränna Vättern, menar att i början av pandemin bokade många av sina platser. Men allteftersom månaderna gick så kom folk tillbaka.

– De märkte att det var ett bra sätt att semestra på, man har sitt eget utrymme och man är ute i naturen. Då kom det många förstagångsbesökare som hade köpt husvagn eller tält, säger Nina Norss.

I klippet ovan berättar Nina Norss mer om årets campingsäsong.

Färre utlänningar

Däremot har inte de utländska gästerna hittat tillbaka till att turista i Sverige.

Visita är en branschorganisation för den svenska besöksnäringen. Deras prognos är att det i år blir fem procent färre gästnätter på hotell jämfört med under år 2019.

– Även om de utländska gästnätterna mer än dubbleras från förra året är det långt kvar till förpandemiska nivåer. Och återhämtningen går långsammare ju längre ifrån gästerna kommer, säger Thomas Jakobsson, som är ekonom på Visita, i ett pressmeddelande.

Han menar att det är omvärldsläget som dämpar återhämtningen och syftar bland annat på kriget i Ukraina och skenande inflation.

Tyskar och nederländare är här

Det är fullbelagt på campingen i Gränna trots att en del av de utländska turisterna uteblivit.

– Tyskarna och nederländarna har hittat tillbaka hit. Men vi brukar också ha fransmän och engelsmän här, men de har inte återkommit i samma skala, säger Nina Norss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.