Sedan kommunen besökte fabriken i Anneberg i juni i år har ingenting hänt – trots flera krav från kommunens håll. Foto: Nässjö kommun

Trots nya krav från kommunen har inget hänt med sopberget i Anneberg

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av augusti besökte Nässjö kommun den gamla tapetfabriken i Anneberg för att se om kraven som ställts hade efterföljts.

– På plats kunde vi konstatera att ingenting förändrats sedan vi var där sist, säger samhällsplaneringschefen Adis Baksic till SVT.

I början av sommaren var samhällsplaneringskontoret på plats för att inspektera sopberget i Anneberg, detta efter SVT Jönköpings granskning om den stora mängd sopor som olovligen förvarats inne i lokalerna under lång tid.

Efter inspektionen ställdes flera krav på fastighetsägaren. Bland annat skulle de åtgärda takluckor där regnvatten läckte in. Det är fortfarande oklart vad avfallet innehåller, och regnvattnet skulle kunna innebära en stor miljöfara om vattnet kommer i kontakt med avfallet och sedan tar sig ut ur byggnaden.

Sopberget i Anneberg

Fastighetsägarna skulle också inkomma med en åtgärdsplan på hur soporna ska forslas bort.

Men i samband med tillsynen 27 augusti kunde man alltså konstatera att företaget inte åtgärdat något sedan förra besöket 5 juni i år.

Think Pink

En del av avfallet som ligger inne i lokalerna kommer från Think Pink, ett avfallsföretag som beskrivs som en av Sveriges största miljöskandaler. Flera personer från Think Pink har åtalats för grovt miljöbrott, och rättegången mot dem drog i gång i veckan.

Föreläggande

Adis Baksic vill inte gå ut med vad som är kommunens nästa drag för att få bort avfallet, men han har tidigare sagt att förelägganden kan bli aktuella.

Även räddningstjänsten har inspekterat fastigheten. Då konstaterades att brandskyddet var bristfälligt.

– Fastighetsägaren har inkommit med synpunkter till oss och sagt att det inte bedrivs någon verksamhet på platsen, men vi ser att det finns material där inne som kan innebära en brandfara, säger brandmannen Hampus Ragnar till SVT.

I somras hade räddningstjänsten en brandtillsyn av fastigheten. I klippet nedan berättar Hampus Ragnar vad de kom fram till då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sopberget i Anneberg

Mer i ämnet