Kostnaderna för att driva folkhögskola ökar – med bland annat ökade lönekostnader, högre matpriser och elpriser som ökar på grund av inflationen. Men anslagen till Sveriges folkhögskolor räknas inte upp i årets budget, och det finns inga planer på mera pengar längre fram.
Ädelfors folkhögskola
– De här neddragningarna har drabbat oss rätt rejält, vi gick med minusresultat förra året och lär göra det i år igen, säger rektorn för Ädelfors folkhögskola i Vetlanda, Ole Busse.
Totalt har man dragit in drygt tio tjänster men bara en av dessa var en heltidstjänst. Vissa kurser har också lagts ned och istället satsar skolan på de utbildningar som ger mest lönsamhet. Detta sker på bekostnad av bland annat utbildningsplatser för personer med funktionsvariationer.
Södra Vätterbygdens folkhögskola
– Vi har det tufft ekonomiskt. Politikerna måste besluta om uppräkning av våra stadsbidrag för att vi ska klara av pris- och löneökningar framåt, skriver rektor Anders Georgsson på SVF i Jönköping i mejlsvar till SVT Nyheter Jönköping.
Tre tjänster försvinner och två distanskurser med internationell praktik ställs in. Antalet utbildningsplatser minskas med tio stycken på skolans övriga utbildningar.
Braheskolan Visingsö
Drar in två tjänster men utan att säga upp personal, istället väljer de att inte nyanställa vid pensionsavgångar. Verksamheten ”hyvlas” också enligt rektor Erik Ingvarsson på Braheskolan, genom att skolan inte utökar kurser och att vissa kurser har studieplatser som är obetalda. En kurs läggs även ned.
I klippet ovan hör du rektorer från Sommens och om hur de minskade anslagen drabbar deras folkhögskolor.