För Josephine Sandström blir sommarens semester tillsammans med familjen kortare än planerat. Foto: SVT

Fick utbilda skolpersonalen om dotterns diabetes

Uppdaterad
Publicerad

Skolpersonalen behövde hjälp för att kunna hantera sjuåriga Tildas diabetes. Då tvingades hennes mamma, Josephine Sandström, att själv ta semester för att hålla i utbildningen – utan stöd från Försäkringskassan.

– Jag kände mig helt stampad på, säger Josephine Sandström.

Tuffa regler hos Försäkringskassan gör att många föräldrar till barn med diabetes behöver ta ut flera veckors semester för att lära skol- och förskollelärare att hantera sjukdomen.

För knappt tre månader sedan fick Josephine Sandströms sjuåriga dotter Tilda diabetes. Det blev en stor omställning för familjen och mycket nytt att lära om hur man räknar kolhydrater och insulin för att hålla Tildas blodsockernivå så jämn som möjligt.

Efter tio dagar på sjukhus var det dags att komma hem och Tilda som går i årskurs ett skulle tillbaka till skolan. Och för att tryggt kunna lämna henne där krävdes utbildning för skolpersonal för att kunna hantera Tildas diabetes. Och den utbildningen fick mamma Josephine stå för.

– Jag fick ta ut två veckors semester för man får inte VAB, tillfällig föräldrapenning, från Föräkringskassan. När jag fick det beskedet blev jag jätteledsen, kände mig helt stampad på. Diabetes räknas inte som en sjukdom utan som klåda på benet ungefär verkar det som.

Skiljer inte på diagnoser

Försäkringskassans verksamhetsansvarig Mats Mattsson säger att de fått många samtal om det här från föräldrar till barn med diabetes, och han medger att regelverket inte är helt enkelt.

– Vi skiljer inte på diagnoser, vi tittar inte om barnet lider av diabetes eller någon annan sjukdom. Det vi tittar på är om det är barnets sjukdom som är det direkta skälet till att föräldern behöver avstå från förvärvsarbete.

I sådana här fall är det inte det?

– Nej det är helt riktigt. Därför att det direkta skälet är inte att barnet är så sjukt att det inte kan vistas i skolan. Utan anledningen är att föräldren behöver utbilda personal tex i att ge medicin eller vad det kan vara. 

”Full förståelse”

Försäkringskassan stödjer sig på en dom från kammarrätten i Göteborg från 2014 där ett liknande fall prövats och föräldrarna nekades ersättning. Men 2015 togs ett annat fall upp i kammarrätten i Jönköping som Försäkringskassan förlorade.

Domen överklagades och saken väntas nu avgöras i Högsta förvaltningsdomstolen. Blir domen då till Försäkringskassans fördel kommer den att bli vägledande i liknande fall.

– Det vi gör är att tolka lagstiftarens intention och vilja med bestämmelsen, säger Mats Mattsson.

Förstår du föräldrarnas frustration?

– Ja det har jag full förståelse för att det här inte är enkelt.

För Josephine Sandström blir sommarens semester tillsammans med familjen nu kortare än planerat.

– Jag hade ändå lite sparad semester som tur var men den hade man ju helst velat förlänga sommaren med. Semestern är viktigt, det är då man kan göra saker tillsammans med familjen som inte är bara är sjukdom utan något roligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.