• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Tuffare lagar kan tvinga små kraftverk att stänga

Uppdaterad
Publicerad

En utredning har föreslagit en rad lagskärpningar för vattenkraften i Sverige. Om dessa klubbas igenom kan det få stora konsekvenser för små kraftverksägare.

– Jag kommer att få stänga en del av mina kraftverk, säger Göran Widing, som äger 14 mindre kraftverk i södra Sverige, bland annat ett i Sävsjö och ett i Ohs utanför Värnamo.  

Vattenverksamhetsutredningen, som presenterades i fjol och efter det har varit ute på remiss, innehåller en rad förslag för att modernisera den svenska vattenverksamhetslagstiftningen. Ett är att länstyrelserna i landet ska kunna tvinga ägare av äldre kraftverk att på nytt miljöpröva sin verksamhet om den grundas på väldigt gamla vattendomar. Det vill säga innan mijöbalken trädde i kraft 1999.

– För min del skulle det bli riktigt mycket pengar om vi skulle tvingas pröva om alla anläggningar. Det skulle röra sig om 6-7 miljoner för min del.

”Gå in och hjälpa de små”

Men Naturskyddsföreningen är positiv till att reglerna kring vattenkraftverken nu ses över.

– Många av lagdomarna är över 100 år gamla på många av de kraftverk som finns. Därför är det på tiden att även vattenkraften tar den miljöhänsyn som all annan industri får göra, säger Mårten Wallberg, vice ordförande i Naturskyddsföreningen.

Hur ser ni på att mindre kraftverk kan komma att slås ut om lagstiftningen skärps?

– Vi tycker från Naturskyddsföreningens sida att här borde branschen, framför allt de stora bolagen, gå in och hjälpa de små med fonderande medel så att de klarar sig. Även staten borde gå in, säger Mårten Wallberg.

”Näsan ovanför vattenytan”

Vid Ohs bruk utanför Värnamo har det strömmande vattnet används i flera hundra år. Ägaren Göran Widing har de sju senaste åren livnärt sig på sina 14 kraftverk. Men med ett rekordlågt elpris är det just nu tufft.

– Det är precis så att man håller näsan ovanför vattenytan.

I Sverige finns 1 800 små vattenkraftverk i Sverige som tillsammans står för ungefär sex procent av den totala vattenkraftsproduktionen i landet.

Är det inte viktigare att värna en bra miljö i vattendragen än att driva många av dessa mindre krafverk vidare?

– Man borde kunna förena de här båda intressena. Vi får vara beredda att släppa till lite vatten och bygga fiskvägar. Det tror jag inte många kraftverksägare har något emot. Tycker det är bättre att lägga pengarna på sådant, än på omfattande utredningar, säger Göran Widing. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.