Foto: SVT

Tuffare krav på bygglovshandläggare

Publicerad

De kommuner som inte klarar att hantera bygglovsärenden i tid kommer från och med årsskiftet att straffas. Enligt ett beslut av riksdagen ska avgiften reduceras om bygglovsärendet drar ut på tiden.

Från och med 1 januari 2019 ska bygglovsärenden hanteras inom tio veckor och anmälningsärenden inom fyra veckor annars kommer kommunerna tvingas reducera avgiften som det kostar att ansöka om bygglov. I Jönköpings kommun har de i dag problem med att handlägga ärenden i tid, enligt Bygglovschefen Anna Khlar på Jönköpings kommun.

– Det kommer att ställa högre krav på handläggningen på bygglovsavdelningen, säger hon.

Hur ser du på det?

– Vi håller inte den tidsfristen som finns i dag till hundra procent. Ska vi nu tvingas att ge en reducering på avgiften kan det ju bli ett problem.

Finns det en risk att en del ärenden slinker igenom efter årsskiftet som inte ska det?

– Risk finns ju alltid, att folk känner sig pressade och släpper igenom för att hålla tidsfristen. Men det är ju något vi får jobba på, säger Anna Klahr.

Nyanställda ska lösa krisen

Jönköpings kommun har nyligen anställt flera personer på stadsbyggnadskontoret som därmed saknar den rutinen som i bland krävs för att hantera ärendena i tid.

– Ja så är det ju, som en ny handläggare så behöver man ju sätta sig in mer i ärendet eftersom man inte har erfarenheten. Så visst tar det ju initialt lite längre tid men förhoppningsvis blir man snabbare med tiden, säger hon.

Tanken är att bygglovsärenden ska skötas digitalt i framtiden, vilket ska leda till att ärendena kommer att hanteras inom den utsatta tiden, enligt Anna Khlar.

– Vi håller på med ett förbättringsarbete. Vi jobbar på att ha en mer digital bygglovshantering, så förhoppningsvis kommer kommunmedborgarna se stora förändringar vad gäller bygglovshanteringen framöver, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.