Beslag av nätdrogen 3-CMC som kallas för ”kristall”. Foto: Tullverket

Tullverket varnar för ökande nätdrog

Uppdaterad
Publicerad

Tullverket har hittills i år beslagtagit över 80 000 doser av uppåtdrogen ”kristall” som blir allt vanligare i Sverige. Beslagen har gjorts i bland annat Jönköping.

Ett klick på nätet så kommer den syntetiska drogen 3-CMC eller någon av dess kemiska varianter direkt hem i brevlådan och nu varnar Tullverket för de farliga så kallade designerdrogerna. Hittills i år har Tullverket beslagtagit över 15 kilo av 3-CMC, vilket är mer än vad man hittade under hela förra året.

Beslagen har gjorts i Malmö, Göteborg, Jönköping, Västerås och Arlanda/Rosersberg. De kristallformade drogerna skickas oftast från Nederländerna.

– Mycket går vidare till östra Götaland men det är så pass stora mängder och doser att det inte ska slutkonsumeras där. Med största sannolikhet säljs det vidare därifrån, säger Martin Peterson på Tullverket.

Målgruppen är festande ungdomar

Det var i januari som Tullverket började reagera på mängden 3-CMC som fördes in i landet. Trenden har hållit i sig och nu vill myndigheten uppmärksamma allmänheten samt de instanser som kan stöta på problematik kopplad till drogen.

– Det brukar kunna underlätta på akutmottagningar och socialtjänst om man har den informationen.

Målgruppen är framförallt festande ungdomar och unga vuxna. Designerdroger som 3-CMC innehåller substanser som ger rus, en känsla av eufori, ökad empati och hallucinationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.