Förändringarna skulle påverka socialförvaltningen och bland annat äldreomsorgen. Det skulle innebära kortare men fler nattpass och arbete varannan helg. Detta har på flera håll i Sverige mött motstånd och det är likadant i Jönköping.
– Att vi väljer att lämna det till kommunfullmäktige i dag handlar om budget egentligen, i dagsläget finns det ingenting budgeterat för detta. Det behöver satsas både pengar och resurser på vården. Det är ett eftersatt område och många mår dåligt på sina arbetsplatser, säger Mari Yrjälä Svensson, kommunals ordförande i Jönköping.
Namnlistan som innehöll över tusen påskrifter lämnades över till kommunfullmäktiges ordförande, Tord Sundqvist (S) och vice ordförande Anders Hulusjö (KD).
– Jag tycker att det är helt naturligt att det kommer reaktioner för att man är van att jobba efter vissa scheman. Det som är viktigt är att vi som politiker tar till sig de här synpunkterna och överväger dem, säger Tord Sundqvist.
Önskar större delaktighet
Oron hos de anställda grundas också i att de inte har fått vara med och påverka deras egna arbetstider och kommunikationen från kommunen till de berörda arbetarna menar de har varit bristfällig.
– Vi vill visa vårt missnöje över hälsosamma scheman och att vi är överkörda, vi har inte fått säga till om så mycket, säger Johanna Huus Junefjäll som arbetar inom hemtjänsten Huskvarna.
Ett avtal mellan Sveriges kommuner och landsting, SKL, och Kommunal som syftar till heltidsarbete som norm är orsaken till varför man gör dessa förändringar.
– Det är en jämställdhetsfråga och en lönefråga och för att kunna nå dit så behöver man titta på arbetstiderna. Förändring måste ske, men frågan är hur och medarbetarna måste vara delaktiga i förändringen, fortsätter Mari Yrjälä Svensson.