• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Tusentals länsbor får bättre surf

Uppdaterad
Publicerad

Över 25 000 invånare i Jönköpings län som bor nära länets järnvägar och som tidigare haft dålig uppkoppling får nu bättre mottagning.

Idag aktiverar Telenor och Tele2 ytterligare 4G-kapacitet runt landets järnvägar. Totalt 1,7 miljoner svenskar ska nu få bättre kapacitet i de låga frekvensbanden. Totalt berörs 256 sändare över hela landet.

– Det känns otroligt bra att vi äntligen kan ge våra kunder bosatta i områdena och alla tågresenärer full tillgång till vårt 4G-nät. Bara i Jönköping kommer över 25 000 människor få tillgång till en bättre surfupplevelse, säger Patrik Nilsson nätexpert på Telenor i ett pressmeddelande.

Risk för tågstörning

Den ökade kapaciteten kommer enligt Telenor ge en bra effekt för alla kunder som använder sina telefoner i hemmet eller på tåget. Tidigare har det varit stor risk för störningar på tågoperatörernas eget mobilsystem GSM-R.

Nu har trafikverket och tågoperatörerna installerat ett skyddsfilter och de som är bosatta inom den tidigare skyddszonen på 400 meter från en järnväg får nu mer kapacitet. Mobiloperatörerna har också installerat ett sändarfilter som ska dämpa delar av mobilsignalerna som tågens skyddsfilter inte kan skydda mot. 

Kapaciteten fördubblas

Patrik Nilsson är nätexpert på Telenor och han jämför satsningen med att öppna ytterligare en fil på motorvägen.

– Järnvägarna går genom stadskärnorna över hela Sverige, där det bor väldigt mycket människor. Från och med idag fördubblar vi kapaciteten i de låga banden, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.