Under veckan ska Byggnads göra landsomfattande arbetsplatsbesök för att granska arbetsmiljön. Totalt i landet handlar det om 1200 arbetsplatser. Bara i Jönköpings län besöker förbundet 32 stycken.
I en rikstäckande medlemsundersökning, vars resultat släpptes förra veckan, visar 73 procent av byggarbetarna symptom som domningar och stickningar i händerna.
– Vi misstänkte att det var illa, men resultatet är chockerande, säger Morgan Nyberg, ordförande för Byggnads Småland-Blekinge.
Kan ge bestående men
Utanför länssjukhuset Ryhov jobbar Mattias Ernstad och hans kollegor.
– Det är svårare att nå de unga. De vill gärna jobba på snabbt och tänker inte alltid på att det kan ge skador.
Nervskadorna kan ge bestående men och det är arbetsgivarens ansvar att se till att arbetsmiljölagen följs. Byggnads har nu gjort klistermärken till verktygen som enkelt talar om hur länge det kan användas.
Kunna lyfta sina barnbarn
– Står det 20 minuter då är det 20 minuter under den arbetsdagen. Men många går vidare och använder ett annat verktyg som vibrerar och då riskerar man att få vibrationsskador, säger Stefan Stavander, regionalt skyddsombud på Byggnads.
Enligt honom har de större företagen ofta koll på reglerna, medan mindre företag inte alltid ens vet vad en riskbedömning är.
– Det handlar om att kunna lyfta sina barnbarn, eller klara vardagliga saker som att knäppa en skjortknapp. Det är helt avgörande att man får kunskap om hur man skyddar sig, samt medicinska kontroller så att man kan upptäcka skadan så tidigt som möjligt, säger Morgan Nyberg.