Den vänstra bilden visar en grupp personer som diskuterar utanför en modern byggnad. Den högra bilden visar en ung kvinna klädd i en svart jacka som står mot en tegelvägg med ett färgglad byggnad i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur det gick för 19-årige Prabal Mittal när han inte kunde betala tillbaka för sakerna han köpt. Foto: SVT

Skulderna växer – Hanna, 20, om spartipsen: ”Klart man påverkas av influencers”

Uppdaterad
Publicerad

”Köp nu, betala sen” är ett lockande betalalternativ för många unga för att slippa vänta in studiebidraget eller lönen. Samtidigt växer skulderna i åldrarna 18-25 när fakturor inte betalas.

– Jag köpte massa grejer, CSN kom, spenderade allt och glömde betala tillbaka, säger Prabal Mittal, 19, i Jönköping.

Vi lät några studenter i Jönköping reagera på sparekonomen Frida Bratts ekonomitips – för att undvika att hamna i skuldfällan – hör deras reaktioner i videoklippet

I Jönköpings län har skuldberget ständigt vuxit sedan 2017 och har på sex år nästan fördubblats. Under 2023 låg skuldbeloppet på närmare 2,8 miljarder kronor.

Och det är framför allt unga kvinnor i åldern 18-25 som sticker ut om man ser till hur skulderna har utvecklats i hela landet. På tio år har unga kvinnors skulder ökat med 106 procent, enligt Kronofogdemyndigheten. Majoriteten av skulderna är konsumtionsrelaterade.

– Så klart att man kan påverkas när influencers säger ”det här ska du ha”, säger 20-åriga Hanna Carlsson i Jönköping.

Ungas konsumtion mer impulsstyrd

Unga personers konsumtion är mer impulsstyrd jämfört med tidigare generationers och sociala medier kan vara en förklaring.

– Vi pumpas ständigt med reklam om att vi kan låna för att konsumera för pengar vi inte har, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

En kvinna med blont hår, klädd i en mörkgrön blus med en knuten vit rosett, står framför stora fönster och växter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frida Bratt sparekonom på Nordnet, ger sina bästa råd för att inte kliva rakt in i skuldfällan. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.