I klippet: hör Anders Kraft, arkeolog, berätta hur Länsstyrelsen lyckades få in skatten – och varför upphittaren riskerar fängelse.
Det var i tisdags förra veckan som skatten lämnades in via ett anonymt ombud.
Skatten är från vikingatiden och väger närmare 1 kg. Den består både av arabiska mynt och andra föremål. Enligt Länsstyrelsen visar mynten att smålänningar på vikingatiden haft kontakter österut, troligen via floderna i Ryssland och Ukraina.
Största silverskatten i sitt slag i Jönköpings län
Det har aldrig tidigare gjorts något liknande fynd i länet.
– Det gjordes ett stort fynd utanför Värnamo på 1800-talet, men det här fyndet är större och unikt i sin sammansättning, säger Anders Kraft, antikvarie och arkeolog på Länsstyrelsen.
Platsen hålls hemlig av Länsstyrelsen
Silverskatten har hittats i Jönköpings kommun med hjälp av metalldetektor, men exakt var i kommunen vill arkeologerna inte säga i nuläget eftersom de ska göra vidare undersökningar på platsen.
– Vi hoppas att silverskatten kommer att kunna ses på Länsmuséet framöver, säger Anders Kraft.
Metalldetektering och lagskydd
Fornlämningar skyddas av Kulturmiljölagen och ska bevaras i marken ända tills något måste byggas på platsen. Då krävs tillstånd från Länsstyrelsen för att göra ingrepp. Det krävs även tillstånd att använda metallsökare, även på badstränder och den egna tomten.
Källa: Länsstyrelsen