Foto: SVT

Uppföljning efter praktik ska ge fler manliga förskollärare

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings kommun vill att fler män får upp ögonen för att arbeta som förskollärare. Därför börjar man nu att följa upp de män som haft praktik inom förskolan.

– Rekryteringsbehovet framöver är enormt, vi måste bredda rekryteringsbasen. Vi kan inte bara vända oss till halva befolkningen på grund av normer, säger jämställdhets- och mångfaldsstrategen Åsa Thörne Adrianzon till Jönköpings-Posten.

Det är fortfarande svårt att locka män till förskolan. I Jönköpings kommun är bara 2,4 procent av de tillsvidareanställda förskollärarna män, skriver tidningen.

I den nationella satsningen som görs för att få förskolepersonalen att bättre spegla hur befolkningen ser ut i stort ingår bland annat att följa upp de män som gör praktik inom förskolan. De får träffa representanter för högskolan för att se vilken bredd yrket har. På så sätt hoppas kommunen att fler ska söka sig till förskolan.

Patrik Andersson har arbetat som förskollärare i sex år.

–Jag tror att många män inte ens tänker på att de kan arbeta som förskollärare, eftersom det är ett kvinnligt yrke. De ser det inte ens som en möjlighet. Det gjorde inte jag heller i början, men hamnar man här inser man att det går att jobba som förskollärare, säger han till Jönköpings-Posten.

– Det är kul att göra något viktigt, barn och unga är viktiga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.