Det var natten till den 8 januari som larm kom om bråk på Tändsticksområdet. Personer från organisationen Soldiers of Odin anmälde till polisen att de blivit attackerade och tolv personer greps. De släpptes efter ett par dagar och nu läggs alltså förundersökningen om bråket ner.
– Vi kan inte säga vem som har gjort vad. De flesta har inte pratat alls under förhören, säger åklagare Heléne Thomasson.
Enligt de första uppgifterna från polisen tydde det mesta på att de som gripits hade en koppling till organisationen Antifascistisk Aktion, AFA. Men inte heller det har åklagaren kunnat slå fast.
– Vi har inget säkert stöd för att de här personerna har någon koppling till AFA. Det som finns är målsägarnas uppgifter, att de tror att det är personer från AFA. Det bygger de på tidigare incidenter, säger Thomasson.
Armeringsjärn och kläder
Det bevismaterial som funnits är bland annat kläder som har hittats inne på Kulturhuset, en film som visar en del av händelserna efter bråket och en del tillhyggen som tagits i beslag, bland annat armeringsjärn och slagträn. Men det går enligt åklagaren inte att identifiera personer som syns på filmen. Personerna var svartklädda och maskerade. Och de kläder som har hittats menar hon kan ha legat där tidigare, eller att personer kan ha bytt kläder med varandra.
– Det finns inte tillräckligt bra spår för att kunna koppla en person till misshandeln, säger Heléne Thomasson.
Är ni säkra på att bråket har ägt rum?
– Ja, det finns det stöd för i utredningen. Målsägarna har berättat och vi har deras skador samt vittnesuppgifter.
Det har inte gått så lång tid, släpper ni inte det här lite välsnabbt?
– Vi kommer inte längre än så här. Det är ingenting ytterligare vi kan göra i utredningsläget helt enkelt.
När åtalet nu läggs ner, finns det inte en risk att konflikten mellan de här grupperingarna trappas upp?
– Vi vet ju inte vilka gärningsmännen är och då är det svårt att säga vad som skulle kunna hända framöver.
Men om det är som målsägarna säger?
– Det har jag inga kommentarer till.