En schäfer till vänster och utredningsledaren Hanna André till höger

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar utredningsledaren Hanna André om de största bristerna som de har upptäckt. Foto: SVT

Utredning slår fast: Arbetet mot farliga hundar är för dåligt

Uppdaterad
Publicerad

En ny utredning visar att myndigheternas arbete mot störande och farliga hundar brister – och kritiserar polisen och länsstyrelserna.

– Självklart kommer vi att ta till oss av kritiken och de förslag som Statskontoret lagt fram, säger Johanna Hedén som är chef för veterinär- och djurskyddsenheten på länsstyrelsen i Jönköping.

Så sent som i januari publicerade SVT Jönköping en granskning som visade på långa handläggningstider och få ingripanden.

Nu har Statskontoret på uppdrag av regeringen utrett myndigheternas arbete med att förebygga skador eller störningar av hundar i samhället. Nu är den klar och riktar kritik mot polisen och länsstyrelserna.

Få konsekvenser för hundägaren

Bland annat så handlar kritiken mot länsstyrelserna om ett bristande system och rutiner för handläggningen. Utredningen visar också att få beslut leder till konsekvenser för hundägare i förhållande till antalet anmälningar som görs.

Statskontoret menar även att Polismyndigheten tolkar sin roll i arbetet snävt och inte har omhändertagit tillräckligt många hundar efter att incidenter skett.

Dessutom bör myndigheterna arbeta mer tillsammans och få utökade befogenheter av regeringen inom tillsyns- respektive djurskyddslagen, enligt utredningen.

– Självklart kommer vi att ta till oss av kritiken och de förslag som Statskontoret lagt fram. Vi jobbar redan med utveckling, men här får vi tydligt vad man vill att vi utvecklar så det är bara positivt för oss, säger Johanna Hedén som är chef för veterinär- och djurskyddsenheten på länsstyrelsen i Jönköping.

SVT Jönköping har träffat drabbade

I januari pratade SVT Jönköping med flera personer som själva eller vars hundar blivit attackerade av hundar, men där lite eller inget hänt efteråt. Länsstyrelsen pekade då på resursbrist som en anledning till de långa handläggningstiderna.

I klippet nedan ser du Pia Kolhammar, vars hund skadades av två hundar utan att ägarna fick några konsekvenser.

Kvinna står utomhus med liten hund i famnen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pia Kolhammars hund Zelda attackerades av två lösspringande hundar. Pia upplever länsstyrelsens agerande efter anmälningar om hundattacker som både lojt och oacceptabelt. Foto: SVT/Emma Johansson

Utredningens förslag till förbättring

Länsstyrelserna stärker sina interna system och stödstrukturer för att se till att de hanterar och fattar beslut enligt tillsynslagen och djurskyddslagen på ett mer enhetligt sätt. Länsstyrelserna bör även se över både hur mycket resurser som de tilldelar verksamheten enligt tillsynslagen och sin tillgänglighet för allmänheten och för andra myndigheter.

Polismyndigheten säkerställer att deras rutiner och tillämpning av gällande rätt är anpassade till myndighetens uppdrag. Det handlar bland annat om att förtydliga interna rutiner och kommunikation så att de överensstämmer med lagstiftning, förarbeten och JO-beslut som gäller handräckningar och omedelbara omhändertaganden av hundar enligt tillsynslagen.

Regeringen ger myndigheterna ökade befogenheter inom tillsynslagen och djurskyddslagen genom att ta initiativ till författningsändringar. Det handlar bland annat om att utöka länsstyrelsernas möjligheter att utreda anmälningar enligt tillsynslagen, och att ge både länsstyrelserna och Polismyndigheten bättre möjligheter att agera skyndsamt när djur behöver omhändertas.

Myndigheterna förbättrar sin samverkan på lokal, regional och nationell nivå.

Regeringen ger en länsstyrelse i uppdrag att ta fram nationella mål och indikatorer för arbetet enligt tillsynslagen, samt att följa upp och rapportera arbetet till regeringen. Samma länsstyrelse bör få i uppdrag att ansvara för samordning, stöd och vägledning samt för att utfärda föreskrifter för verksamheten enligt tillsynslagen.

Regeringen förtydligar sina förväntningar på Polismyndighetens roll i verksamheten enligt tillsynslagen.

Källa: Statskontoret

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.