– Vi har avvaktat lite men nu känns det rätt att ta det här beslutet. Det är viktigt att skydda de äldre och riskgrupper i samhället, säger Åsa Dahlqvist, verksamhetschef vid socialförvaltningen i Gislaved.
Gislaveds kommun är ensamma i länet om att införa ett vaccinkrav vid nyanställningar. Kravet kommer inte gälla redan anställda personer.
– Där har vi inte samma lagstöd utan där får vi jobba med information och erbjuda betald arbetstid för de som väljer att vaccinera sig, säger hon.
Åsa Dahlqvist kan inte säga någon siffra men hon bedömer att uppemot 80 till 90 procent av de anställda inom vård- och omsorg i kommunen redan är vaccinerade. Det efter att fråga runt personalen i våras.
Få anställda omplaceras
I en enkätundersökning som SVT gjort uppger de flesta kommuner att man inte vet exakt vilka vårdanställda som är vaccinerade mot covid-19. De flesta gör heller ingen omplacering av personal som inte är vaccinerade.
Åtta kommuner i Jönköpings län har svarat på enkäten. De uppger alla att de arbetar kontinuerligt för att fler och fler anställda ska vaccinera sig. En femtedel av kommunerna i landet som svarat på enkäten uppger att de tar upp frågan om vaccination vid nyanställningar.
”Inget konstigt beslut”
Det råder idag viss oklarhet kring exakt vilka juridiska möjligheter som finns på vaccinkrav. Idag finns ingen möjlighet för kommuner att tvinga den som är anställd att vaccinera sig, men det finns enligt Sveriges kommuner och regioner, SKR, inget förbud mot att fråga anställda om de är vaccinerade. Däremot kan de inte kräva ett svar.
Vilka reaktioner har ni fått på det här beslutet?
– Hittills väldigt lite reaktioner, men de som kommit är positiva. Man förstår och det är egentligen inget konstigt, säger Åsa Dahlqvist.