I tre dagar kommer frivilligorganisationer och myndigheter i landet öva på att samarbeta vid olika tänkbara scenario. Foto: Fredrik Sandberg / Johan Nilsson / Nils Petter Nilsson TT

Vem gör vad vid en allvarlig samhällsstörning i länet?

Publicerad

Finns det tillräckligt med personal, material och förstärkningsresurser vid en större samhällsstörning i länet? Och hade samarbetet mellan olika myndigheter fungerat? Detta ska den tre dagar långa regionala samverkansövning, som startar under fredagen, ge svar på.

Det är bland annat Frivilliga automobilkåren, FAK, tillsammans med Länsstyrelsen, länets kommuner, regionen och polisen som samarbetar för att genomföra övningen.

– Vad jag vet har man aldrig gjort detta i Sverige. Det är en väldigt bred övning där målet är att sammanföra personalen på de olika myndigheterna, säger Kurt Lindberg vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Övar på tänkbara kriser

Under de tre övningsdagarna kommer det finnas olika scenarion som deltagarna ska lösa genom att samarbeta.

– Det kommer bland annat finnas ett moment där det är elavbrott och då är uppgiften hur man försörjer exempelvis en skola och eller äldreboende med reservkraft, säger Kurt Lindberg.

Det kommer även att finnas uppdrag som till exempel att bygga upp en tillfällig bensinmack eller att bygga barriärer vid en potentiell översvämning.

– En annan övning handlar om att rädda några personer som befinner sig långt inne i skogen där en ambulans inte kan köra. Vi berättar bara om att någon befinner sig i skogen sen får de själv lösa med personal och fordon – i detta fall är det bandvagnar, säger Kurt Lindberg.

Får även undervisning

Utöver dessa övningar kommer personal utbildas i hjärt- och lungräddning med hjärtstartare och även i kommunikation.

Varför är det så viktigt med samarbetet?

– I de små kommunerna i länet kan de olika myndigheterna inte stå helt för sig själv, det håller inte över tid. Istället borde de hänga ihop och hjälpas åt, då blir det bättre ordning, säger Kurt Lindberg.

Vad är målet med övningen?

– Tanken är att statliga myndigheter ska kunna sätta sig in i scenariot och se; Vad är det vi behöver hjälp med? Vad behöver vi för förstärkningsresurser? säger Kurt Lindberg.

Många frivilliga ställer upp

Det är en rad olika frivilligorganisationer som är med på övningen, bland annat Röda Korset. De kommer exempelvis bidra med krisstöd till kommunal personal.

– Det finns så många frivilligorganisationer, men de alla är var för sig, vi vill sammanföra allihopa, säger Kurt Lindberg.

Allmänheten kommer att märka av övningen på lördag då ett informations- och trygghetstält med värme kommer att byggas upp i Rådhusparken. Övningen avslutas på söndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.