Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om Mias resa med sjukdomen lipödem Foto: Zahraa Abdul Reda/SVT

Drabbad av kvinnosjukdomen lipödem – Mia Westberg-Borst: ”Vi blir inte prioriterade”

Uppdaterad
Publicerad

Mia Westberg-Borst från Taberg fick vänta i 20 år innan hon fick reda på att hennes viktuppgång var sjukdomen lipödem. Hon sökte sig till vården i pubertetsåldern men visste inte att det skulle dröja länge innan hon fick sin diagnos.  

-Det är både okunskap och ekonomi såklart, vi blir inte prioriterade, säger Mia Westberg-Borst.

Mia Westberg-Borst upplever att det inte är så många som känner till sjukdomen lipödem. 

-När ämnet lyfts säger många att de inte hade hört talas om det, säger hon.

Sökte sig till privatvård 

Det var ett inslag på tv:n som gjorde att Mia Westberg-Borst hörde begreppet “lipödem” för första gången. Och insåg därefter att symtomen hon lider av matchar med symtomen för lipödem.

Mia Westberg-Borst sökte sig då till en privat vårdspecialist, och behandlingen bekostar hon nu själv.

Region Jönköpings län säger till SVT att man vill invänta nationella riktlinjer innan man beslutar om eventuell specialistvård för lipödem.

I klippet ovan hör du mer om Mias resa med sjukdomen lipödem.

Vad är lipödem?

• Lipödem är en kronisk sjukdom i fettvävnaden som nästan enbart drabbar kvinnor. Sjukdomen bryter vanligtvis ut när kvinnor genomgår större hormonella förändringar, som i puberteten, under graviditet eller i klimakteriet.

• Vid lipödem ökar kroppens fettceller i storlek vilket gör att omfånget av framförallt stuss och ben ökar på ett smärtsamt sätt, medan överkroppen har kvar samma storlek.

Det är inte helt klarlagt hur vanligt förekommande sjukdomen är men mörkertalet är troligen stort eftersom väldigt få kvinnor med lipödem uppmärksammas och får en korrekt diagnos i vården. Internationella studier har angett att 10% av den kvinnliga befolkningen kan vara drabbade av lipödem, men det behövs fler studier för att kunna bekräfta detta.

Källa: Johanna Falck, doktorand hälsohögskolan i Jönköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.