En man tittar in i kameran och pratar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johan Grahn, skolchef i Värnamo kommun, förklara vad kommunen ska göra åt de försämrade avgångsbetygen i årskurs 9. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Var fjärde elev i Värnamo saknar gymnasiebehörighet – så ska kommunen få upp resultaten

Publicerad

Var fjärde niondeklassare i Värnamo kommun är inte behörig till gymnasiet. Det är en sämre siffra än på många år – och nu förbereder kommunen för att göra nästa läsår bättre.

I klippet: Så ska Värnamo förbättra betygen för niondeklassarna nästa år.

Förra året var 87 procent av avgångseleverna från grundskolan i Värnamo kommun behöriga att söka gymnasiet. I år sjönk den siffran till 75 procent. Det innebär att en av fyra niondeklassare i Värnamo inte är behörig att söka gymnasiet.

– Det kan vi inte vara jättenöjda med, säger Johan Grahn, skolchef Värnamo kommun.

Stora skillnader mellan grundskolorna

Siffrorna skiljer sig åt mycket mellan de olika grundskolorna i Värnamo. På Gröndalsskolan var 85 procent av eleverna behöriga till gymnasiet. På Bors skola var bara 64 procent behöriga.

– En orsak är naturligtvis att det är svårare för nyanlända att få godkänt jämfört med eleverna som kommer från villakvarter med föräldrar med högre utbildningsbakgrund, säger Johan Grahn.

Även grannkommunerna Gislaved och Gnosjö brottar med samma problem. I Gislaveds kommun ligger behörigheten på 75 procent medan det i Gnosjö kommun har skett ett rejält tapp. Från 85 procent förra året till 59 procent i år.

Detta krävs för gymnasiebegörighet

För att ha gymnasiebehörighet till ett yrkesprogram krävs godkända betyg i svenska, eller svenska som andraspråk, engelska och matematik och i minst fem andra ämnen från grundskolan.

För gymnasiebehörighet till ett högskoleförberedande program krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik och i minst nio andra ämnen från grundskolan.

Källa: Gymnasium.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.