Kvinna sitter på motorcykel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Ina Näsmark, ordförande för Sveriges motorcyklister i Jönköpings län, om ett vanligt misstag som körkortslösa mc-förare gör som kan leda till dödsolyckor. Foto: Johannes Tolf/SVT

Var tredje som dör på motorcykel saknar körkort

Uppdaterad
Publicerad

Runt 30 procent av de som dör i motorcykelolyckor saknar mc-körkort. Det visar en sammanställning av olyckorna som har skett i Sverige.

– Allt för många av de förare som dör på motorcykel har inget körkort, har aldrig genomgått körkortsutbildning och har inte den kunskap som krävs för att köra motorcykel, säger Ina Näsmark, ordförande för Sveriges motorcyklister, SMC, i Jönköpings län.

Av de 378 som omkom i mc-olyckor i Sverige under perioden 2011-2021 saknade 114 personer körkort, vilket motsvarar 30 procent. Det visar siffror från Trafikverket som SMC har sammanställt i en rapport. Enligt SMC så är siffran lika aktuell i år.

Och andelen som saknar körkort har ökat jämfört med perioden 2005-2010 då de utgjorde 25 procent.

I klippet ovan berättar Ina Näsmark vad hon anser att man skulle kunna göra för att minska andelen körkortslösa motorcyklister.

Problemet har ökat

Även på Jönköpingspolisen har de märkt av problematiken med mc-förare utan körkort.

– Vid olyckor med mc är det ofta förare som saknar A-behörighet som kraschar. De är dessutom ofta påverkade av någon drog och det är nästan alltid män, säger Pär-Åke Eldh som är gruppchef på en utredningsrotel på Jönköpingspolisen.

Samtidigt säger han att det inte är vanligt att de träffar på mc-förare utan körkort vid poliskontroller.

Mc-olycka

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En stor andel av de dödliga mc-olyckorna sker i kurvor och korsningar. I klippet ser du de situationer som orsakar dödsolyckor på de svenska vägarna. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.