Vårdbiträden i Jönköping varnas – filmade vårdtagare som bajsade på golvet

Uppdaterad
Publicerad

Två anställda inom hemtjänsten i Jönköpings kommun lät en äldre person bajsa på golvet, samtidigt som de skrattade och filmade händelsen. Nu har vårdbiträdena fått varsin varning av kommunen som också gjort en lex Sarah-anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Det var i våras som de två vårdbiträdena inom hemtjänsten hade missat att ställa fram en hink under toalettstolen hos en vårdtagare, vilket fick vårdtagaren att råka bajsa på golvet. Händelsen ska ha fått de anställda att börja skratta och filma förloppet med privata mobiltelefoner, som sedan visades upp bland kollegor.

I Socialförvaltningens utredning står också att vårdbiträdena försökte dölja filmandet genom att förmå den äldre att ta ut sin hörapparat.

– Det som har hänt är oacceptabelt och vi ska aldrig bete oss kränkande mot personer som får stöd och insatser av socialförvaltningens verksamheter. Vi ser mycket allvarligt på den här händelsen, säger Johanna Lindqvist, områdeschef för hemtjänsten i Jönköpings kommun.

Nu varnas de anställda

Berörd personal har fått en disciplinär åtgärd i form av en varning, vilket är ett ingripande sätt att varna om att deras position som anställda kräver förbättringar.

– Vi har gjort en bedömning och kommit fram till att en varning är den kraftigaste åtgärden, säger Sofie Starby, tillförordnad äldreomsorgschef i Jönköpings kommun.

Anhöriga till den äldre personen har blivit informerade om händelsen.

Ville filma deras egna misstag

I utredningen menar de anställda att avsikten av filmandet var att dokumentera deras egna misstag- att ha glömt hinken under toalettsitsen. De menar också att filmen inte visar eller härleder händelsen till vårdtagaren.

IVO kommer nu granska om Jönköpings kommun vidtagit de åtgärder som krävs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.