Om vargarna hittar varandra kan de bilda revir och få valpar. Foto: TT

Varghane och tik har rört sig i länet

Uppdaterad
Publicerad

Spillningsprover visar att vargarna som rört sig i länet är två stycken, en hane och en tik. Det är dock inte fastställt att det är dessa vargar som ligger bakom den senaste tidens angrepp mot får.

Det är Värnamo Nyheter som skriver att länsstyrelsen konstaterat att det är olika kön på de vargar som observerats i södra delarna av Jönköpings län den senaste tiden. Och att två individer rör sig så nära varandra, kan leda till att de fattar tycke och bildar revir, säger Jägareförbundet till tidningen. 

– Till hösten och vintern blir det lättare att se om de funnit varandra. Då är det fler människor i skogarna och jakten drar igång. Till vintern kan man dessutom få spår i snön som gör det lättare, säger Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent.

Varg i Jönköpings län

Angreppen fortsatt oklara

Men några slutsatser går alltså ännu inte att dra och vargarna kan redan ha lämnat Jönköpings län, menar länsstyrelsen. Analyserna av den senaste tidens vargangrepp visar inte heller vilka individer som attackerat fåren.

– Det är för få markörer för att man ska kunna se just vilken individ det är, säger Jens Mattsson, presskommunikatör på länsstyrelsen till SVT Nyheter Jönköping.

Den spillning som har analyserats har hittats utanför angreppsområdena vid olika tidpunkter. Enligt länsstyrelsen finns inga tidigare prover än 2019 från dessa individer.

Den beslutade skyddsjakten är tillsvidare inställd efter att beslutet överklagats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Jönköpings län

Mer i ämnet