Flera affärer har fått in falska sedlar. Foto: Henrik Montgomery/TT

Värnamopolisen varnar för falska 500-kronorssedlar

Uppdaterad
Publicerad

Falska 500-lappar är just nu i omlopp i länet, varnar Värnamopolisen. Flera butiker i Gnosjö, Gislaved, Vaggeryd och Värnamo har drabbats av betalning med sedlar som sedan visat sig vara oäkta.

I ett inlägg på sociala medier uppmanar Värnamopolisen allmänheten för att vara extra uppmärksamma och kontrollera sedlar som man får i betalning.

Polisen ger rådet att gå in på Riksbankens sajt och jämföra med bilder och beskrivningar där om man är osäker på en sedels äkthet. På en äkta sedel finns det exempelvis partier som ska skifta färg, koppartryck, säkerhetsband, bilder som syns under UV-lampa med mera.

Så upptäcker du om en sedel är falsk

Det enklaste sättet att kontrollera att sedeln du får i din hand är äkta är att vicka på sedeln. Alla sedlar har en färgskiftande bild uppe i högra hörnet. När man vickar på sedeln skiftar bilden och valörsiffran i bilden färg från guld till grönt. Det finns även en kort film som visar hur du ska vicka på sedeln.

På Riksbankens sajt finns fler tips hur man upptäcker om en sedel är falsk.

Om du upptäcker en falsk sedel, ta inte emot den. Har du redan tagit emot en falsk sedel – försök komma ihåg hur du kan ha fått den, och gör sedan en polisanmälan.

Den som jobbar i till exempel en butik eller en restaurang och får en falsk sedel av en kund bör behålla sedeln, be om kundens legitimation och tillkalla polis. Men man måste också vara vaksam på omständigheterna – vid en hotfull situation ska man samarbeta och inte utsätta sig för fara.

Källa: Sveriges Riksbank

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.