– Att just äldre kvinnor drabbas i större andel än män skulle kunna bero på att bedragaren utgår ifrån att kvinnor skulle ha mer smycken hemma än män, säger Åsa Willsund som är presstalesperson på polisen.
I Jönköping rapporterades det under tisdag eftermiddag om två fall av bedrägerier där en bedragare knackade på dörren hemma hos två olika kvinnor i 90-årsåldern.
Säger sig komma från polisen
– Bedragaren sade sig vara från polisen och behövde komma in i bostäderna för att göra en kontroll då det hade skett inbrott i närheten. Under tiden som de befann sig i lägenheten försvann det smycken och kontokort, berättar Åsa Willsund.
I ett av fallen kom av en slump hemtjänstpersonal in i lägenheten, varpå bedragaren sprang ut från bostaden.
Bedrägerier har även genomförts där man utger sig för att ringa från banken.
Rör sig längs med E4
Polisen misstänker att samma personer kan försöka begå brott med samma eller liknande tillvägagångssätt på andra orter norr eller söder om Norrköping och Jönköping. Bedragare rör sig genom ett geografiskt område, inte sällan mellan Stockholm och Malmö. De stannar vid orter som ligger nära stora vägar, exempelvis E4.
– På en ort begår de ett antal bedrägeriförsök, lyckas med några av dem, och åker vidare till nästa ort och där börjar de om, säger Åsa Willsund.
Polisens tips för att inte låta sig luras
• Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
• Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
• Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
• Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.