Jenny Almlöf lade om kosten efter cancerbehandlingen. Foto: SVT/Linda Mathillas

Var tredje cancerfall kan förebyggas med hälsosam livsstil

Uppdaterad
Publicerad

Cirka en tredjedel av alla cancerfall i Sverige skulle kunna undvikas med bättre mat och sundare livsstil. Det slår Världscancerfonden fast i sin senaste rapport. Vi har träffat Jenny Almlöf från Vaggeryd som efter sjukdomen lagt om kosten.

2016 drabbades Jenny Almlöf från Vaggeryd av bröstcancer. En tuff tid väntade med cellgiftsbehandlingar. Hon var mitt i livet med två små barn när hon fick sitt cancerbesked. 

– Jag vill helst inte tänka på den tiden. Jag mådde katastrofdåligt. Jag blev medveten om min egen dödlighet kan man säga. Jag förstod att jag behöver ta hand om det här på riktigt.

Minskad risk

Varje år får 60 000 personer i Sverige ett cancerbesked – det är en fördubbling sedan 70-talet. Enligt Världscancerfonden skulle cirka 20 000 cancerfall per år kunna förhindras med bättre vanor när det gäller kost, motion, solexponering, tobakrökning och alkoholkonsumtion.

– Det är en mycket hög siffra sedan måste man vara väldigt ödmjuk. Cancern beror ju på flera olika faktorer men maten är en viktig faktor och vi vet att viss mat skruvar upp risken för cancer och viss mat minskar risken för cancer, säger dietisten Anna Ottosson som träffar många cancerpatienter.

Vill vara en näringsjägare

Under sjukdomstiden läste Jenny Almlöf mycket om matens betydelse för hälsan. Idag har hon valt att äta mer frukt och grönt och mindre kött och mejeriprodukter.

Hon utesluter även gluten trots att Världscancerfonden inte pekar ut det i sin rapport. Samtidigt menar hon att hon inte vill ha några absoluta förbud när det gäller maten.

– Jag försöker göra medvetna val med grönsaker och frukt i första hand men absolut inga pekpinnar.

Hur mår du nu när du äter den här kosten?

– Jag känner en jättestor skillnad. Det blir en helt annan pigghet i kroppen.

Inga kostråd

Jenny Almlöf hade önskat mer stöd med kosten under sjukdomsperioden. I Jönköpings län får inga cancerpatienter träffa en utbildad dietist varken inför eller efter en cancerbehandling.

– Anledning som jag ser det är på grund av att vi är för få dietister. De personer vi prioriterar är de som är i sin cancerbehandling och riskerar att minska i vikt eller har minskat mycket i vikt, säger Tommy Johansson, dietist på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Kostrekommendationer för minskad risk för cancer:

– Ät en varierad kost och låt frukt, grönsaker, fullkorn och baljväxter ta plats på din tallrik varje dag.

– Begränsa intaget av kaloririka livsmedel som innehåller mycket fett och/eller socker (som godis, snabbmat och bakverk) samt söta drycker som läsk och saft.

– Avstå alkohol eller drick måttligt.

– Välj näringsrika livsmedel istället för kosttillskott.

– Ät högst 500 gram tillagat rött kött per vecka och undvik charkuterier.

– Rör på dig minst 30 min per dag så att pulsen höjs.

– Håll en hälsosam vikt genom livet.

Källa: Världscancerfonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.