En person står med en arm utsträckt, som om han förklarar något. Han har på sig en mörk tröja. Bakgrunden visar ett ljust rum med en soffa och en vägglampa.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jonas Ahlstedt, marknads- och uthyrningschef Vätterhem, berätta varför de alltid har visning före uthyrning av lägenhet. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Vätterhem i Jönköping går mot strömmen: Erbjuder alltid visning innan uthyrning

Publicerad

Under pandemin sjönk andelen visningar av hyreslägenheter före uthyrning – och många hyresgäster tvingades skriva kontrakt utan att ha sett lägenheten.

Flera bostadsbolag har fortsatt med det efter pandemin. Dock inte det kommunala bostadsbolaget Vätterhem i Jönköping som idag visar 100 procent av sina lägenheter före uthyrning.

I klippet: därför visar Vätterhem i Jönköping alltid sina lägenheter innan uthyrning.

Siffror från tidskriften Hem&hyra visar att lägenhetsvisningarna för hyresrätter i landet minskade under pandemin och därefter har blivit kvar på en lägre nivå än före pandemin. Det innebär att hyresgäster i större utsträckning får skriva under sina hyreskontrakt utan att ha sett lägenheten på plats.

Men det stora bostadsbolaget i Jönköping, Vätterhem, följer inte den trenden. De visade färre hyreslägenheter under pandemin men har återgått till att visa samtliga lägenheter före uthyrning efter pandemin.

Bostadsbolag i länet har alltid visning

– Vi hade något år under pandemin när vi inte kunde visa lägenheterna men sedan dess visar vi 100 procent av lägenheterna, säger Raymond Paska, VD Vätterhem.

Även Finnvedsbostäder i Värnamo och Linden i Nässjö visar alla lägenheter före uthyrning.

– Vi har återgått till hur det var innan pandemin. Enda undantagen för visning är vid nyproduktion och vid omfattande renoveringar, säger Camilla Lund, marknadschef Finnvedsbostäder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.