En timmerman som använder en motorsåg för att bearbeta en stor stock. I bakgrunden syns ett arbetsområde med byggmaterial och annan utrustning, vilket tyder på en skogsarbetsplats eller liknande miljö. En hjälm ligger på en trädstam i förgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen tror att det är en internationell brottsliga som startat den hemsida som är en kopia av Tamme Tigchelaars företagssida och som säljer något helt annat än det han säljer. I klippet berättar han hur lurade nätkunder kontaktar honom. Foto: Adam Wännman Zetterqvist/SVT

Vedbedragare gjorde en kopia av hans hemsida – Tamme i Aneby hårt drabbad

Uppdaterad
Publicerad

Tamme Tigchelaar i Aneby vill egentligen bara bygga sina timmerhus i lugn och ro, men sedan i midsommar blir han kontaktad av mängder av personer som tror sig ha köpt ved av honom. Någon har nämligen skapat en kopia av hans företags hemsida och säljer ved dyrt – men som aldrig levereras.

Tamme har haft sitt aktiebolag som bygger rundtimmerhus i två år. I en bransch som går ganska knackigt just nu blir det knappast enklare med de mängder av mejl och telefonsamtal som ständigt kommer in till honom. Allt beror på att det dykt upp en kopia av hans hemsida, innehållande hans företagsnamn, där folk luras att beställa och betala för ved som aldrig levereras.

SMS:en strömmar in

”Hej beställde ved från er som ska levereras imorgon. Ville bara stämma av så vi säkert är på plats”, står det i ett sms han fått under morgonen.

Tamme som inte säljer ved suckar och säger att han kommer tvingas ringa upp den lurade köparen som troligtvis betalat dyra pengar för ved som aldrig kommer levereras.

– Kunder ringer hit och gråter för att de lagt dyra pengar på ved från fejk-sidan, säger Tamme Tigchelaar som har polisanmält händelsen.

SVT Jönköping har sökt ansvariga för webbsidan som utger sig för att sälja ved, utan att få svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.