Avfallsrådgivaren Jan Svensson konstaterar att mycket avfall som borde ha sorterats slängs bland restavfallet. Foto: Ellinor Eke-Göransson

Vi är sopiga på att sortera förpackningar

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det i Sverige är lag på att förpackningar, tidningar och farligt avfall ska sorteras innan det slängs hamnar mycket av detta i restavfallet som bränns.

– Ibland handlar det om okunskap, ibland om att folk är lite lata, säger Daniela Hammer, vd på June avfall och miljö. Nu överväger man att införa felsorteringsavgifter.

Det kommunala avfallsbolaget, som ägs gemensamt av kommunerna Jönköping, Habo och Mullsjö, gör regelbundet stickprovskontroller av restavfallet vid sin anläggning i Torsvik söder om Jönköping. En större plockanalys av 300 hushåll i området visade att cirka 60 procent av det som slängs i restavfallet i stället skulle ha sorterats och återvunnits. Av detta var ungefär 30 procent tidningar och förpackningar.

– Det är ett problem att vi inte återanvänder de resurser som vi redan har satt på marknaden, så att vi kan värna miljön och skapa ett hållbart samhälle, säger Daniela Hammer.

Daniela Hammer, vd June avfall och miljö. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Skolbarn ambassadörer

Från June avfall och miljös sida försöker man uppmana till att sortera rätt genom reklamkampanjer på sina fordon. Man har under året också vänt sig till elever på mellanstadiet.

– Cirka 600 elever har varit på sortergårdssafari hos oss för att lära sig mer. Vi ser ju att de är de bästa ambassadörerna, de går hem och berättar för mamma och pappa hur man ska sortera, säger Daniela Hammer.

Det kommunala avfallsbolaget skulle också vilja se att det under nästa år införs en felsorteringsavgift för den som vid upprepade tillfällen sorterar felaktigt. Men det är något som politikerna i området först måste besluta om.

Se när avfallsrådgivaren Jan Svensson går igenom restavfallet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.