Matilda Bragd är en av sjuksköterskorna vid sprututbytesmottagningen i Jönköping. Foto: Gabriel Djärf/SVT

Många narkomaner vill byta sprutor på Ryhov

Uppdaterad
Publicerad

Sedan sprututbytesmottagningen på länssjukhuset Ryhov i Jönköping öppnade förra året har man fått regelbunden kontakt med omkring 100 narkomaner. Och det är precis det mål man satte upp när mottagningen öppnade.

– Vi märker att det har varit en stor fördel att nå en målgrupp som faktiskt sällan kommer till vården för att få hjälp, säger Matilda Bragd, infektionssjuksköterska vid Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

I juni 2016 öppnade mottagningen där narkomaner kan byta sina gamla sprutor mot nya. Dessutom kan de få hjälp att se till eventuella skador efter nålstick.

– Det minskar risken för infektioner som kostar samhället pengar om de skulle behöva vård, menar Matilda Bragd.

99 personer kommer regelbundet

Mottagningen har öppet två eftermiddagar i veckan och bemannas av en infektionssjuksköterska och en psykiatrisjuksköterska från beroendevården.

Man har också möjlighet att få prata med en kurator vid mottagningen. Hittills har man fått kontakt med 99 personer som besöker dem regelbundet. Därmed har mottagningen nått först uppsatta mål, vilket P4 Jönköping har kunnat berätta om.

Men uppmuntrar ni inte till fortsatt missbruk genom att ge dem tillgång till sprutor?

– Nej, det tycker jag inte, utan vi hjälper dem i det stadium de är just nu. Här har de däremot möjlighet att skapa kontakt dels med psykiatrin, dels med fortsatt vård om man känner att man inte orkar längre utan vill ha hjälp med sitt missbruk. Då kan vi vara en länk till vården.

Vill utöka verksamheten

Vid starten var sprututbytesmottagningen ett treårigt projekt, men redan under det första året beslutades att verksamheten ska vara permanent.

Och Matilda Bragd hoppas att de ska kunna nå ännu fler av länets missbrukare och att mottagningens öppettider ska kunna utökas. För hon tror att de har kunnat hjälpa flera personer till att ta steget att avsluta sitt missbruk av narkotika.

– Vi har en del kontakter där vi vet att de befinner sig på behandlingshem idag. Jag tror att vi hjälper en del av dem som kommer hit, förklarar hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.