– När samhället på olika sätt befinner sig i karantän så vet vi att våldet ökar men vi kan inte säga när trycket ökar för vår verksamhet och om vi då har resurser att möta detta, säger Tania Karanja, verksamhetschef på kvinno- och tjejjouren i Jönköping.
Sedan några månader tillbaka är trycket hårdare på verksamheten i Jönköping och nu befarar de ännu fler samtal i spåren av coronaviruset.
För de kvinnor som lever i en våldsutsatt relation är det förödande när verksamheter stänger, fritidsaktiviteter upphör och många tvingas arbeta hemifrån, enligt Tania Karanja, som uppmanar utsatta att ta hjälp av vänner för att våga larma.
Vill se mer civilkurage
– Vi andra som inte lever i utsatthet kan ju vara lite extra vaksamma nu. Ett samtal till polisen kan ju vara en livräddande insats i en sådan här situation, säger hon.
Kan ni hjälpa de som behöver hjälp just nu?
– Ja, vårt skyddade boende är igång. Dessutom har vi telefontid både vardagar och helger där det finns någon att prata med. Däremot kan det vara svårt att få tid hos en kurator just nu och det är beklagligt.
Ökat tryck på personalen
För att täcka det stödbehov som finns runt om i landet tittar kvinno- och tjejjourerna just nu på att utöka stödet via en chattfunktion.