bild när han siktar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
20-årige Victor Lindgren är skytten som nu siktar mot OS, men han har redan gjort avtryck i sin sport. Se mer i klippet ovan. Foto: SVT/Linda Mathillas

Victor Lindgren från Sävsjö om succéåret 2023

Publicerad

2023 kan bara beskrivas som ett succéår för 20-årige Victor Lindgren i Sävsjö. Trots att karriären bara börjat har han redan hunnit med att bli världsmästare i luftgevär på tio meter och nominerad till Jerringpriset.

– VM-guldet är jag väldigt stolt över, men också att bli nominerad till Jerringpriset. Den chansen kanske man bara får en gång i livet, säger Victor Lindgren.

I våras vann han guld på 10 meter luftgevär i junior-EM och därefter tog han ett sensationellt VM-guld i somras. Dessutom blev han som en av tolv kandidater nominerad till Jerringpriset.

Arbetar samtidigt

Redan efter högstadiet valde Victor Lindgren att lämna Sjöbo i Skåne där han är född och uppvuxen. Han flyttade till Sävsjö för att gå på skyttegymnasiet.

Riksidrottsgymnasiet på Aleholm i Sävsjö är en av två skolor i landet som Svenska skyttesportförbundet samarbetar med och som erbjuder skytte som specialidrott.

– Anläggningen är väldigt bra. Jag har stått och tränat här dag in och dag ut.

Hoppas på OS-plats

Efter gymnasiet stannade han i Sävsjö tack vare bra träningsmöjligheter. Han arbetar skift som svetsare, men lägger uppemot 20 timmar i veckan på träning.

Nu hoppas han bli uttagen till OS. Tack vare VM-segern i somras fixade Victor en kvotplats, men vem i landslaget som får den avgörs först i maj.

I klippet berättar han mer om vad som ligger bakom framgången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.