Ebba Brahe fick omfattande skador efter olyckan. Foto: Gabriel Djärf / SVT

Visingsöfärjor i kollision – turer ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Vid 8-tiden på morgonen kolliderade två färjor i Visingsö hamn. Båda färjorna tas nu ur trafik och endast en mindre kommer trafikera Visingsö-Gränna.

Det är färjan Ebba Brahe som kört på den större färjan Braheborg som ligger förtöjd i hamnen eftersom en ombyggnad av färjelägen, både på Visingsö och i Gränna, pågår.

Vad som orsakat kollisionen är oklart.

– Vi håller på att intervjua besättningen för att försöka utreda vad som hänt. Som tur är blev inga personer, fordon eller någon i besättningen skadad, säger Jonny Ödeén, distriktschef Färjerederiet.

Omfattande skador

Nu kommer den äldre och betydligt mindre färjan Christina Brahe trafikera turen Visingsö-Gränna under resten av söndagen och en bit in i nästa vecka.

– Det är den enda färjan som återstår. Vi kommer att köra för allt vad tygen håller. Inga turlistor eller bokningssystem gäller längre. Den som är först i kön får åka med.

Enligt Jonny Ödeén är skadorna på Ebba Brahe så omfattande att färjan inte kommer kunna tas i bruk på ett tag. Den större Braheborg kommer förhoppningsvis kunna börja köra i mitten av nästa vecka när ombyggnationen av färjelägen är klar.

– Vi ska undersöka skadorna men som det ser ut just nu har Braheborg bara fått lättare skador och ska kunna vara i trafik snart.

Långa köer

I hamnen på Vingsö var det vid lunchtid långa bilköer. Många ville ta sig över Vättern till fastlandet och eftersom ersättningsfärjan Christina Brahe endast kan ta 14 personbilar fick många vänta på plats. Peter Andrésen var en av dem.

– Vi ska till Huskvarna ikväll men åker över redan nu. Det är lite chockerande, det är tur att vi har den gamla färjan Christina Brahe, annars hade det varit bekymmer.

Tillsammans med sin son och sin fru kommer han att tillbringa natten i en övernattningslägenhet i Gränna.

– Imorgon kommer trafiken över till fastlandet troligen vara ännu mer besvärlig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.