Grete Solvang Stoltz, personaldirektör på LKAB, uppskattar att de behöver anställa tusentals de kommande tjugo åren. Foto: Anders Hjertström/SVT

LKAB tror på befolkningsatsningen – behöver själva anställa tusentals

Uppdaterad
Publicerad

LKAB är ett av företagen som ingår i samarbetet med Luleå tekniska universitet och försöken att öka befolkningen i norra Sverige med 25 000 personer. Och gruvbolagets behov av arbetskraft är stort.

LKAB ska ställa om sin produktion från till fossilfri tillverkning av järnsvamp. Investeringarna är jättelika och behovet av arbetskraft därefter. Och målet att öka befolkningen med 25 000 personer ser Grete Solvang Stoltz långt ifrån som orealistiskt.

– Med de planer vi har för de kommande tjugo åren så behöver vi mellan 2 000-3 000 personer i den omställning vi gör. Förutom de anställda vi har idag, säger LKAB:s personaldirektör Grete Solvang Stoltz.

Behövs tusentals till Skellefteå och Boden

Förutom LKAB behöver batterifabriken i Skellefteå 3 000 anställda, och H2 Green Steel som i norra Svartbyn omkring 1 500.

– Och så vet vi att ett jobb i industrin genererar ganska många andra jobb i kringliggande branscher så ganska snabbt är man uppe i stora siffror, säger Solvang Stoltz.

Vill motverka fly-in-fly out

LKAB:s personaldirektör menar att det är viktigt att företagen, universitetet, kommuner och regioner samverkar för att göra det attraktivt att bo i norr.

– För att det här inte ska bli fly in-fly out-lösningar måste vi satsa på att skapa attraktivitet i regionen så att fler vill komma och bo här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.