Genom en ny vätgasbaserad teknik är det tänkt att gruvbolaget LKAB övergår från att producera järnmalmspellets till att producera koldioxidfri järnsvamp, en förädlad produkt med mycket hög järnhalt.
Detta ska i sin tur innebära att koldioxidutsläppen hos LKAB:s kunder kan minska med över 35 miljoner ton per år.
– Det här är den största omställningen i företagets 130-åriga historia och kan bli den största industriinvesteringen någonsin i Sverige. Det skapar unika möjligheter att minska världens koldioxidutsläpp och för svensk industri att ta ledningen i en nödvändig global omställning, säger Jan Moström, vd och koncernchef LKAB.
Strategin som ska leda framåt
Den nya strategin för LKAB ska leda till noll utsläpp av koldioxid från egna processer och produkter till år 2045 och säkra bolagets verksamhet med expanderad gruvbrytning bortom år 2060.
Strategin pekar ut tre huvudsakliga spår för omställningen:
- Ny världsstandard för gruvbrytning.
- Järnsvamp framställd med grön vätgas ersätter på sikt järnmalmspellets och öppnar för en fossilfri järn- och stålindustri.
- Utvinna kritiska mineraler ur gruvavfall – med fossilfri teknik utvinns strategiskt viktiga jordartsmetaller och fosfor till mineralgödsel ur dagens avfall från gruvan.
”Annars går vi mot en katastrof”
– Vi måste få bort klimatavtrycket. Annars går vi mot en katastrof. Inte bara för det här bolaget utan för alla i den verklighet som vi alla lever i. Vi har framför oss en utmaning att kunna leverera en produkt som inte skadar klimatet inför de som kommer efter oss, säger LKAB:s ordförande Göran Persson.
Ledningen ser att en rad frågor måste lösas, bland annat tillståndsprocesser liksom en satsning på forskning och innovationsstöd.
– Vad som kommer vara utmaningen är tillstånd och tillståndsprocessen. Det är nyckeln för att det här ska gå att lösa. De behöver väsentligen kortas ned, säger Moström.
Ska fördubbla omsättningen
Näringsminister Ibrahim Baylan (S) är positiv och säger till TT:
– Jag är tämligen säker på att vi kan göra så att det här blir en framgångsrik strategi och att vi kan stärka Sverige som fossilfritt land.
Genom att erbjuda koldioxidfria produkter uppger LKAB att man kan mer än fördubbla omsättningen fram till och med 2045.
SKILLNADEN MELLAN JÄRNMALMSPELLETS OCH JÄRNSVAMP
Skillnaden mellan järnmalmspellets (kulsinter) och järnsvamp. Enkelt förklarat är det järnhalten – ett kulsinter är en komposition utav flera olika mineraler med en järnhalt om 67-68 procent. Det är en förädlad produkt som ger mycket bättre miljöprestanda än fines men trots det orsakar stora koldioxidutsläpp. Kulsinter används i masugn eller direktreduktionsugn driven av naturgas.
Järnsvamp är en ytterligare vidareförädling där man med koldioxidfri producerad vätgas reducerar bort syret från järnmalmen och kvar blir en järnsvamp på 94-95 procent. Skillnaden är att denna kan levereras till ljusbågsugn (som även används för att smälta skrot) då den inte innehåller något syre, järnsvamp kan därför inte levereras till vanlig masugn. Till denna typ av ljusbågsugn behövs ingen koks.
Källa: LKAB