• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

LKAB redovisar ett starkt tredje kvartal men Malmbanans brister sänker tempot enligt vd:n Jan Moström. Foto: Janerik Henriksson/TT

5 miljarder plus – men allt går inte som på räls för LKAB

Uppdaterad
Publicerad

Den statliga gruvjätten LKAB redovisar ett starkt tredje kvartal med över 5 miljarder i vinst. Men Malmbanans järnväg hänger inte med i utvecklingen enligt företagets vd Jan Moström.

Det statliga gruvföretaget LKAB redovisar en vinst före skatt på 5 052 miljoner kronor för det tredje kvartalet i år. Det ska jämföras med vinsten på 5 759 miljoner kronor för samma tid i fjol.

Omsättningen blev 10 819 miljoner kronor, mot 12 244 miljoner kronor förra året.

”Malmbanans brister extra påtagliga”

Enligt LKAB:s vd Jan Moström beror minskningen bland annat på bristande kapacitet på Malmbanan som transporterar malmen till hamnen i Narvik.

”När vår produktion efter de senaste årens problem går bättre och vi närmar oss önskade nivåer blir Malmbanans brister extra påtagliga” skriver han i ett pressmeddelande.

Moström skriver vidare att LKAB gör vad företaget kan för att transportkapaciteten ska säkras, men att Malmbanan inte är deras ansvar.

”Det krävs ytterligare åtgärder kopplat till Malmbanan där vi själva inte har rådighet”, skriver Jan Moström.

Vill att järnvägen förstärks

I klippet berättar Anders Lindberg, presschef vid LKAB, vad gruvbolaget tycker är det värsta med rälsproblemen på Malmbanan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Måste lasta 20 ton mindre i varje vagn” – hör LKAB:s Anders Lindberg om bristerna på Malmbanan. Foto: Tevo Palomäki/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.