Kronandalen under uppbyggnad

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommunalrådet Niklas Nordström (S) om situationen. Foto: SVT

Byggföretag svek löfte om nybyggnation – 500 bostäder läggs på is

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommun förlänger sex byggföretags markanvisningsavtal på Kronan-området. Därmed kommer byggandet av 500 hyresrätter och bostadsrätter att bli upp till två år försenade.

Kommunens nuvarande avtal innehåller klausuler om mångmiljonskadestånd om företagen inte bygger de utlovade bostäderna inom en viss tid, men den politiska ledningen väljer att fria i stället för att fälla.

Bostäder på is

För hyresrätter förlängs avtalen i ett år och för bostadsrätter i två år. Det innebär att hela Kronan-området, där det ska bo 7.000 personer, blir klart tidigast 2032 och inte 2030 som det var sagt tidigare.

Kommunalrådet Niklas Nordström (S) var med och fattade beslutet i kommunstyrelsens arbetsutskott på måndag förmiddag.

– Vi har bra fart på bostadsbyggandet i Luleå just nu. Det blir 800 nya bostäder i år och nästa år blir det mer än det, så det är ingen panik.

– Då tycker vi att det är bättre att förlänga avtalen i stället för att ta tillbaka rättigheterna och skapa osäkerhet. Nu får företagen mer tid på sig att planera sitt byggande, säger han.

Sviker löfte?

Men det finns kritiker som menar att kommunen viker ner sig för byggföretagen och att man är på väg att svika ett löfte till luleåborna.

– Men det handlar inte om det, säger Niklas Nordström och fortsätter:

– Den nationella diskussionen om nya regler för amorteringar har skapat en osäkerhet, främst bland de unga hushållen, Därför vill vi inte rycka undan de lokala förutsättningarna på Kronan-området.

Tror du att företagen verkligen kommer att bygga de cirka 500 utlovade bostäderna?

– Ja, det hoppas jag. Vi har fortfarande tillväxt i Luleå, säger Niklas Nordström.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.