5G på intåg – så kan tekniken underlätta våra liv

Publicerad

I dag invigdes en av Sveriges första testmiljöer för 5G på Luleå Tekniska Universitet (LTU). Och framtidens mobilnät innebär stora förändringar i mångas vardag – även för oss norrbottningar.

När fler och fler saker kopplas upp på nätet behövs mer utrymme. Och redan nu har allt från kylskåp och tvättmaskiner till självkörande bilar börjat slåss om plats.

Vill göra Norrbotten till en stark testregion

Under två år har Luleå Tekniska Universitet (LTU) jobbat för att få till en testmiljö för den femte generationens mobiltelefoninätverk – 5G. I klippet ovan kan du se exempel på vad det nya mobilnätet kan få för betydelse.

– Vi jobbar hårt med att göra Norrbotten till en stark testregion. Så det ligger helt rätt i vår tekniksatsning men också den regionala satsningen att göra Norrbotten till en stark testregion, säger LTU:s rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn.

Områden som tros påverkas mest av utvecklingen

5G förväntas rulla ut 2020 men kommer bli mer tillgängligt för allmänheten först om några år. De områden som tros påverkas mest är till exempel vård och omsorg, gruv- och skogsindustrin. På sikt blir det även konsumentförändringar och förbättrad bredband så man kan till exempel surfa snabbare.

– Man brukar prata om den femte industriella revolutionen där allt blir uppkopplat och automatiserat. I Norrbotten har vi ett bra exempel och det är gruvindustrin. Där har man en vision att ha en helt automatiserad gruvdrift och då är 5G väldigt viktig, säger Karl Andersson, forskare vid Luleå Tekniska Universitet.

– Vi hoppas också kunna ta den här tekniken ut i glesbygden. 5G är framförallt designat för att fungera i storstäder, men vi på LTU vill också jobba med glesbygdstillämpningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.