Hunden på bilden har inget med artikeln att göra. Arkiv. Foto: Stina Stjernkvist/ TT

80 hundar avlivas: ”Det är av smittskyddsskäl”

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Norrbotten har omhändertagit 80 hundar och tre hästar som olovligen förts in i Sverige. Jordbruksverket har nu fattat beslut om att samtliga hundar måste avlivas av smittskyddsskäl.

– Med tanke på rabiesrisken måste alla hundar avlivas, säger Simon Löfgren, enhetschef vid Jordbruksverket.

Det var i måndags som Länsstyrelsen fick en anmälan om ett större antal hundar och tre hästar som förts in i Sverige. Med hjälp av polisen kunde Länsstyrelsen omhänderta djuren i en by i Tornedalen.

Största omhändertagande någonsin

– Detta är ett av de största omhändertaganden vi gjort någonsin på en och samma gång, säger Anna Modig chef på djurskyddsenheten.

Ärendet har nu tagits över av Jordbruksverket som bedömt situationen så pass allvarlig att alla hundar måste avlivas omgående för att undvika att djuren för in sjukdomar och smittor i landet.

Därför avlivas alla hundar

– Vi har fått så ofullständiga uppgifter om hundarnas historia, till exempel vilka länder de kommer ifrån. Det saknas bevis på rabiesvaccinering, chippning och pass. En del hundar har viss dokumentation men eftersom det inte gäller alla och de har vistats tillsammans så måste vi avliva samtlig, säger Simon Lövgren.

Finns det inte möjlighet att avvakta och se om hundarna verkigen har rabies innan de avlivas?

– Då skulle de behöva placeras på en karantänsanläggning och det bedömer vi som praktiskt omöjligt, säger Simon Löfgren.

Jordbruksverket utreder fortsatt vad som ska hända med de tre hästarna som står isolerade i väntan på beslut.

Jordbruksverket

Jordbruksverket har det övergripande ansvaret för att upprätthålla och utveckla djurskyddet i Sverige. I uppdraget ingår att samordna och vägleda länsstyrelsernas djurskyddsarbete. Vi utför djurskyddskontroller, foder- och livsmedelskontroller och kontroll av djurhälsopersonal. Syftet med djurskyddsarbete är att se till att djurskyddslagen följs och att djuren har det bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.